Ez a közösség egy nagy család

2024.02.28. 07:00

Elhunyt hajléktalanokra emlékezett a Szent Egyed Közösség Pécsen

Pécsen is megemlékeztek azokról a hajléktalanokról, akik az utcákon vesztették életüket. Február 24-én a Szent Egyed Közösség a Lyceum-templomban gyűlt össze Miklós miséjére, majd székhelyükön szeretetvendégséget tartottak. A program szervezésében a közösség fiatal segítői is nagy szerepet vállaltak.

Mohay Réka

A Szent Egyed Közösség által szervezett Miklós miséje a közösség egyik első hajléktalan barátjának emlékét őrzi, aki számos nehézség közepette az utcára került, s ott is vesztette életét. A megemlékezés figyelemfelhívó céllal is bír, rávilágítva a hajléktalanok fájdalmas sorsára, s arra, hogy aki teheti, legyen figyelemmel azokra, akik az utcára kényszerülnek, főként a téli, hideg időben.

Szent Egyed, hajléktalanok, emlékezés
Február 24-én a Szent Egyed Közösség a Lyceum-templomban gyűlt össze Miklós miséjére

A program továbbá a közösség szegény barátai számára megerősítésként is szolgál, éreztetve velük azt, hogy nincsenek egyedül és van, ahova fordulhatnak segítségért.

A program szervezésében fontos szerepet vállaltak a közösség fiatal tagjai, élen Selmeczy Barnabással.

A fiatalember úgy véli, a Bibliában foglalt üzenetet gyakorlattá váltva tudja megélni a Szent Egyed közösségben.

– Sok szegény barátom van, akik elhagyatottak, és a társadalom szemében igen rossz megítélésben részesülnek. Emiatt egyre jobban elszigetelődnek: a problémáikra fájdalmaikra, mintha nem lenne gyógyír. Az általános válasz a szegények jelenlétére sokszor az, hogy nem veszünk róluk tudomást. Elítéljük őket és nem állunk meg hozzájuk, mert állandóan a saját dolgainkkal vagyunk elfoglalva

 – hangsúlyozta Barnabás.

– A Sant’Egidio közösséghez már ötödik éve kapcsolódom. Azért hatott meg a közösség, mert valódi barátságokat alakít ki az emberekkel és mert tettekre váltja a Bibliában leírtakat. Miklós miséjén az elhunyt szegények emlékét őrizzük, ami sok barátunknak adhat reményt, hogy talán az ő életük végén, ő rájuk is lesz, aki emlékezni fog. Utána pedig megvendégeltük közel száz szegény barátunkat – folytatta.

– Sokféle embert tart össze a közösség, színes a társaság. Magyar és külföldi fiatalok egyaránt jelen vannak, akikkel mindig lehet viccelődni. Ahogy a misét bemutató Berecz Tibor atya mondta, „ez a közösség egy nagy család”. Ebben a családban ott van a testvériesség, bajtársiasság, kreativitás, humor és sok szívmelengető történet. Az ebédünk alkalmat adott arra is, hogy páran, akik nagyon régóta fájdalmakkal teli úton vannak, egy rövid időre megpihenhessenek, élvezhessék a gyengédséget, amit a barátság, az imádság és a szolgálat tesz lehetővé

 – számolt be az eseményről Selmeczy Barnabás.

A Szent Egyed közösségben Rómától Pécsig zajlott az emlékezés

A pécsi közösségen túl Budapesten is megemlékezett a Szent Egyed közösség ott működő csoportja az elhunyt hajléktalan barátaikról, valamint a közösség szülővárosában Rómában is, ahol már a hónap elején megtartották Modesta miséjét. Modesta Valentini az örök városban élő hajléktalan hölgy volt, aki 1983-ben a Termini pályaudvaron lett rosszul, majd meghalt, a mentő ugyanis nem vitte el a kórházba, mert életkörülményei okán tetves volt.

A Szent Egyed Közösség a nagyszabású karácsonyi szeretetvendégség mellett heti rendszerességgel visz élelmet, meleg ruhát, illetve amire még szükségük van, a pécsi és pécsperifériáján élő hajléktalanok számára. Emellett a béke iskolájában gyermekekkel foglalkoznak, továbbá idősotthonokat látogatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!