Címlapon Magyarország

2024.02.13. 20:11

Több mint százhetven év cikkeit vizsgálták a sikeres kötet összeállításához

Február 14-én, szerdán 17 órakor egy 170 évet átfogó, összetett kutatómunka eredményeként megjelent kötetet mutatnak be a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi képzési központjában, a Czinderi utcában.

Mohay Réka

A Címlapon Magyarország: hazánk története a nyugati sajtó tükrében 1848 – 2020 című kötetet a számos egyéb történeti munka kapcsán ismert Tölgyessy Péter, Romsics Ignác, Hermann Róbert, ifj. Bertényi Iván, Eörsi László, Valuch Tibor és Szalay-Berzeviczy András írták. 

Gyűjtő és rendszerező munkájuk révén azt mutatják be, hogy a vizsgált időszakban mely hazai történelmi események, személyek és eredmények érték el a világsajtó ingerküszöbét annyira, hogy a legnevesebb nemzetközi periodikák legértékesebb felületüket; a címlapjukat szánták a történet bemutatására.
Kutatásuk során 400 vezércikkek és további közel 400 magyar vonatkozású külföldi címlapmegjelenést összegeztek.

Ez után az alapos és összehangolt munka után jelentette meg a TranzPress Kiadó a „Címlapon Magyarország – Hazánk története a nyugati sajtó tükrében 1848 – 2020” című  gazdagon illusztrált kötetet.

Szalay-Berzeviczy András, társszerző, a TranzPress kiadó ügyvezető igazgatója, mint azt egy korábbi, szegedi könyvbemutatón elmondta, különösen érdeklődik az 1848 és 1956 közötti történelem iránt, s számos cikket vizsgált e korszakból. Ennek kapcsán fogant meg az ötlet, hogy az így gyűjtött címlaphíreket érdemes lenne rendszerezni, kiadni, amihez nagy segítséget jelentett a Pressmonitor nevű saját fejlesztésű platform. A vizsgált időszakot végül 1848-2020 között állapították meg, ami 172 évet jelent és amelynek feldolgozására hat.

A szerdai előadás során Szalay-Berzeviczy András és Gali Máté, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskolájának kutatótanára tolmácsolja a kötet eredményeit a pécsi közönségnek a szerdai kötetbemutató alkalmával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!