Márciustól aszfaltoznak

2024.02.08. 17:45

Úgy néz ki, májusig marad a "szlalompálya" Szalántánál

Számtalan olvasói észrevételt kap lapunk a Szalánta főutcáján zajló szennyvízelvezető kiépítésével kapcsolatban. Ott jártunkkor kiderült, hogy a 58-as úton közlekedők számára még mindig rengeteg kellemetlenséget okoz a beruházás.

Balikó Gergely

Tavaly júniusban adtuk hírül, hogy megkezdődtek az 58-as számú főút szennyvíz építési munkálatai Szalánta belterületén. A kivitelezés Pécs, illetve Siklós-Harkány-Drávaszabolcs között közlekedő autósoktól fokozott figyelmet és türelmet kíván – írtuk akkor, és olvasóink jelzése alapján, amit helyszíni bejárásunk is megerősített, ez még most is így van. 

Megírtuk azt is, hogy a forgalom lassítása érdekében 30-as táblákat helyeztek ki az érintett útszakaszra, amit a rendőrség sebességméréssel ellenőriz. Az önkormányzat mindemellett kérte a Magyar Közút Zrt-től a kamionforgalom terelését egyéb alternatív útvonalakra. Csütörtöki tapasztalataink szerint ugyanakkor a teherforgalom továbbra is használja az útvonalat. A baranyai közlekedési fórumokban visszatérő bejegyzés a szalántai „szlalompálya”, többen is szóvá tették a megnövekedett menetidőt, valamint azt is, hogy a Harkány felé vezető sávon felmart útszakaszt nem megfelelően sikerült a kivitelezőnek betemetnie és leburkolnia.

Többen is arról számoltak be, hogy a már korábban leburkolt útszakaszokat újra kellett betonozni, a sávon belül a betonozott és aszfaltos rész között jelentős szintkülönbségek vannak. A másik visszatérő probléma olvasóink szerint, hogy egyes napszakokban a Harkány felé tartó autósok, kikerülendő a „szlalomozást”, ha tehetik, akkkor a szemközti sávban közlekednek.

Ott jártunkkor ugyan volt olyan szalántai lakos, aki egyenesen katasztrofálisnak minősítette a munkálatokkal járó kellemetlenségeket, mások úgy vélték:

 nagyon fontos a községnek, hogy kiépüljön a szennyvízelvezetés.

 Utóbbi megkérdezettek is tisztában vannak a beruházás okozta nehézségekkel, azonban – mint hangsúlyozták – ez az ára a fejlődésnek, és ezért hajlandóak türelemmel viselni az átmeneti állapotokat. A helyiek elmondásából kiderült, hogy komoly előrelépésnek fogják megélni, ha már nem kell szippantós autót hívni az emésztőgödrök ürítéséhez, mivel a háztartásokban élők számától függően ezt havonta többször is kénytelenek megtenni.

A Magyar Közút Zrt. és a kivitelező A-Híd Zrt. tájékoztatása alapján a szalántai önkormányzat a Facebook-oldalán a beruházás fejleményeiről azt közölte, hogy március 15. után, várhatóan májusi befejezéssel, „amikor az időjárási körülmények is lehetővé teszik, a főút burkolatának végleges, forgalmi sáv szélességű, aszfaltos helyreállítása is meg fog történni, a csatornával érintett forgalmi sáv vonatkozásában”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!