Módszer

2024.03.05. 16:53

Péterffyék kirúgták a sztrájkoló sofőrt

Miközben alig akad már olyan buszvezető, aki hajlandó lenne egy volt MSZP-elnök és Gyurcsány Ferenc féle városvezetés emberei által irányított céghez elmenni dolgozni, addig a próbaidejüket töltő sztrájkolókkal szemben is fellépnek. Péterffyék vérszemet kaptak és megkezdték a dolgozók megfélemlítését, miután azok egyenes gerinccel nem hajlandóak beadni a derekukat.

Bóka Máté Ciprián

Képünk még a január végi sztrájk alkalmával készült. Péterffyék vérszemet kaptak.

Fotó: Laufer L.

Az egykori MSZP-s miniszterelnökhöz, a DK jelenlegi elnökéhez, Gyurcsány Ferenchez hű pécsi önkormányzat emberei már nem válogatnak az eszközökben: azontúl, hogy a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) szerint a Tüke Busz Zrt. sztrájktörés alkalmazásával megsértette a dolgozók munkabeszüntetetéshez való jogát, a minap az egyik sztrájkoló sofőrnek mondtak fel Péterffyék.

Az elégedetlen dolgozók idén már 8 napon keresztül sztrájkolnak. Péterffyék azonban egy pitiáner, 1,5 százalékos alapórabéremelés megadásán rúgóznak, holott ez az összeg nagyjából 50 millió forint. Éppen annyi, amennyit a fővárosi MSZP-s újbudai polgármesterjelölt talicskázhatott ki a pécsi városházáról sportbiztosként, miközben lényegében egyetlen fejlesztést sem tudott tető alá hozni. 

A baloldal annak ellenére köti az ebet a karóhoz, hogy sztrájkot meghirdető SZAKSZ korábban 25 százalékos emelést kért, amit aztán 20 százalékra csökkentettek le a megegyezés érdekében. Tették ezt annak ellenére, hogy a számítások szerint azért, hogy ne hagyják el a céget a konkurencia miatt a mostani dolgozók, vagy újabb munkatársakat találjanak, legalább 30 százalékos emelkedésre lenne szükség az alapórabért tekintve. A Volánbuszhoz képest tehát a Tüke Busznál még a jelenleg kért 20 százalékos is növekedéshez képest kevesebb jöhet ki órabérben. 

Péterffyék hamarjában kirúgták a sztrájkolót

Információink szerint a Péterffy Attila polgármesterhez hű cégvezetés a kirúgott dolgozó esetében azt használta ki, hogy az érintett dolgozó ugyan majdnem három hónapja már a cégnél volt – sőt, korábban már dolgozott a vállalatnál –, de még próbaidősnek számított, így munkajogilag azonnal kirúgható volt. A kirúgáskor a Tüke Busz azt is kihasználta, hogy a próbaidőssel még az okot sem kell közölni, így nem is lehet írásos nyoma annak, hogy miért távolították el. Tény azonban, hogy a részmunkaidőben a vállalathoz visszatérni készülő sofőr – bár nem volt szakszervezeti tag – kora reggel két járatot nem vett fel, vagyis sztrájkolt, majd pedig alig néhány óra múlva már közölték vele a kirúgást. 

Visszaéléssel vádolják őket

Dobi István, a SZAKSZ elnöke a történtek után joggal való visszaéléssel vádolta meg a Tüke Buszt. Megjegyezte, hogy gyűjtik az önkormányzati cég jogsértéseit és már körvonalazódik az a per, amit a társasággal szemben indítanak. Mint közölte, a mai üzemkezdéskor, a járatfelvétel előtt a forgalmi osztályvezető felhívta a próbaidős autóbuszvezetők figyelmét, hogy nem tartaná etikusnak azt, ha a munkabeszüntetéshez csatlakoznának. Ezt követően rúgták ki a dolgozót, a SZAKSZ felháborítónak tartja azt, hogy a munkáltató ismételten korlátozni próbálja az autóbuszvezetők sztrájkjogát.  

– A Tüke Busz, „ez a magas erkölcsi színvonalon működő társaság” már mindent bevetve, akár törvénytelen eszközökkel is próbálja gyengíteni a SZAKSZ által szervezett sztrájk erejét – tette hozzá meglehetős éllel.  

Fenyegetések, retorziók, agresszió – ezt mondják

Lapunk információi szerint a sztrájkolók közül vannak, akik úgy érzik, hogy  a munkáltató részéről retorziókra, fenyegetésre számíthatnak, ha kiállnak a sztrájk mellett, a mai kirúgás ennek szellemében történt. Azt is elmondták, hogy az az arrogáns és agresszív hangnem, stílus, amely ma a vállalat és a tulajdonos önkormányzat vezetését jellemzi a naponta több tízezer embert szolgáló közszolgáltatónál, az utasok biztonságát előtérbe helyező közlekedési cégnél megengedhetetlen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!