Bama.hu videó

2024.03.20. 20:00

Megújult a Réka-kunyhó, a Mecsek egyik ékessége - videó és galéria

Verőfényes napsütésben, igazán idilli környezeteben vezetett utunk a Kelet-Mecsek egyik legszebb pontjára. A több mint 110 éves Réka-kunyhóhoz.

Tóth Viktória

A Réka-kunyhó kulcsosházat a Mecsekerdő Zrt. és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nkft. által újították fel, az ünnepélyes átadót szerdán tartották. Beszédet mondott Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke.

Réka-kunyhó kulcsosház
Réka-kunyhó kulcsosház
Fotó: Löffler P.

– Szükség van nagy, tömegeket megmozgató turisztikai beruházásokra, de legalább ekkora szükség van azokra a kis léptékű beruházásokra is, amelyek arra alkalmasak, hogy az egyéneket, családokat szólítsák meg. Hogy minél több nagyszülőt, szülőt és gyermeket csaljanak ki a természetbe 

– fogalmazott Őri László. 

– Azt kívánom a baranyai családoknak, hogy éljenek ezekkel a megújuló lehetőségekkel, gondoljanak a Mecsek legszebb pontjaira, ezzel is hozzájárulva a helyi identitás megőrzéséhez, megerősítéséhez.

Őt követte Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezetője valamint Nagy Bálint, az Agrárminisztérium főosztályvezetője. Varga Jenő, a Vargánya Bt. ügyvezetője felidézte az emlékeit, melyek a kulcsosházhoz kötődnek. Mint mondta, Ripszám Istvánnal meglátták a házban a lehetőséget, céljuk az volt, hogy tovább üzemeltessék és felmérjék a várható igényeket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Réka-kunyhó mellett a többi rossz állapotban lévő kulcsosház rekonstrukciója is a végéhez közeledik.

Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója néhány statisztikai adatot is megemlített. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Réka-kunyhó, a Büdös-kúti valamint a Pusztabányai kulcsosházakra vonatkozóan összesen, 2015-ben 600 volt a vendégéjszakák száma, ám ez a tavalyi évben már több mint 3000-re nőtt.

– Az élmény az egyénnek mindig egyedi. Szerintem ebben van nekünk felelősségünk, tennivalónk és dolgunk – árnyalta gondolatait a vezérigazgató.

A Réka-kunyhó fejlesztései

A több mint 36 milliós fejlesztés eredményeképpen a ház homlokzata teljesen megújult, új tető-és födémszerkezetet kapott, az épület előtti filagóriát új helyre helyezték át. A környzettudatosság, fenntarthatóság jegyében napelem-rendszert telepítettek itt. A komfortot növeli, a térkövezett terasz, megújult tűzrakóhelyek és esőbeállók is. A kulcsosház 10+2 fő számára nyújthat egy időben szálláslehetőséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!