Lakhatás

2024.04.10. 20:15

Baranyai családokon is segített a Máltai Szeretetszolgálat

Csaknem kilencezer eladósodott családnak nyújtott segítséget felhalmozott tartozásaik kezelésében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A karitatív szervezet 15 éve működő adósságkezelő programja elsősorban otthonaik megőrzésében segítette a nehéz körülmények közé került embereket, napjainkban pedig 170 Felzárkózó településen segítik a nehéz sorsú családokat. A segítségből Baranyába is jutott.

Bama.hu

Képünk illusztráció

Fotó: Hüvösi Csaba

Az adósságkezelő programot a devizahitelek tömeges bedőlése után, a jelzáloggal terhelt otthonok megőrzéséért, 2009-ben indította el az a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A karitatív szervezet tanácsadói az adósok körülményeit megismerve, fenntartható megoldások kialakításában segítettek, közreműködtek a hitelezőkkel megszakadt kommunikáció újraindításában, egyeztetéseket, részletfizetési megállapodást kezdeményeznek, miközben lélekben is erősítették a helyzetüket kilátástalannak érző családokat. A Hitel-S néven indult programban jelenleg húsz felkészült szakember dolgozik, akik évente átlagosan 550 új esettel kezdenek dolgozni.

A közműtartozásoktól a több tízmillió forintos ingatlanhitelig mindenféle adósággal találkoztak már a szolgálat munkatársai, volt, akinek kifizetetlen kábeltévé tartozásai miatt foglalta le lakását a végrehajtó, mások munkahelyük elvesztése, vagy tartós betegségek miatt halmoztak fel kezelhetetlennek tűnő tartozásokat.

A Szeretetszolgálat nem vállalta át az adósok tartozásait, de segített a költségek átütemezésében, reális családi költségvetés kialakításában, elérhető támogatások igénylésében. A segítség célja a lakhatás megőrzése, a kilakoltatás megelőzése volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!