Alakul a térkép

2024.04.16. 16:25

Két pécsi egyesület közösen indul a választáson

A Pécs Most Egyesület és a baloldali Mindenki Pécsért Egyesület hétfőn jelentette be, hogy közösen indulnak a választáson. Vélhetően az LMP önállóan nem indul így Pécsen.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

A Pécs Most Egyesületet LMP-közelinek tartják, így a döntés értelmében az LMP nem állít saját listát Pécsen, hanem vélhetően a két egyesületet támogatja majd a júniusi önkormányzati választáson.  

A Pécs Most Egyesületet idén februárban jegyezték be és vállaltan politikai tevékenységet folytat. A hivatalos adatok szerint az egyesület elsődleges célja a Pécshez kötődő témák bemutatása és körüljárása, ebben kiemelt szerepet kapnak az ökopolitikai témák is. A szervezet Pécs, Baranya vármegye és a régió erkölcsi, gazdasági, környezeti és kulturális fejlesztését és megújulását, valamint fenntartható fejlődés elősegítését is célul tűzte ki. A vezetők között LMP-hez közelálló személyek vannak.

A Mindenki Pécsért Egyesület 2019-ben Péterffy Attilát és a baloldali politikusokat indította el a választáson, akkor Mellár Tamás baloldali parlamenti képviselő volt a szervezet elnöke. A Mindenki Pécsért Egyesület létesítő okirata szintén pár hónappal a választás előtt jött létre, 2019 júliusban, jelenleg Hetényi János az elnöke. A Pécs Mosthoz hasonlóan szintúgy politikai tevékenység a céljuk, az Egyesület célja elsősorban Pécs gazdasági és társadalmi megújulása segítése, lakói számára a szociális- és közbiztonság megteremtése. "A város dinamikus fejlődése érdekében támogatja a magánszemélyek, civil szervezetek és egyéb szervezetek és szerveződések tevékenységét, összefogását" – áll a hivatalos iratokban. 

A két szervezet közleménye szerint az önkormányzati választáson minden pécsi körzetben állítanak jelöltet, akik a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben indulnak a választáson. Hozzátették, hogy 'a választási együttműködés célja, hogy pártérdekek helyett helyi civil szervezetek delegáltjai és a pártpolitikától független szakemberek képviseljék az önkormányzatban a város és a lakosság érdekeit". Azt ígérték, hogy hamarosan sajtótájékoztatót tartanak a programjukról és a jelöltekről, ám polgármesterjelölt személyéről egyáltalán nem ejtettek szót.

Két parlamenti képviselő, az LMP-s Keresztes László Lóránt és a jelenleg párbeszédes Mellár Tamás is támogatja a szövetséget. 

A sajtóhírek szerint a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is minden körzetben állítana jelöltet, egyelőre azonban nem tudni, hogy kikről lenne szó, illetve azt sem, hogy lesz-e polgármesterjelöltjük. 

Pécsen ugyanakkor van már egy független polgármesterjelölt: Szentgyörgyváry Péter, aki már korábban bejelentette indulását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!