Kiakadtak a civilek

2024.04.16. 12:57

Már a saját hátországa is elégedetlen a pécsi polgármesterrel

Gyurcsány Ferenc jelöltjét, Péterffy Attila pécsi polgármestert 2019-ben az akkor még Mellár Tamás vezette Mindenki Pécsért Egyesület indította a választáson. A baloldali politikus most rengeteg civil véleményét tolmácsolta, akik elégedetlenek a városvezetés tevékenységével.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

A Mutyiházának elnevezett Polgármesteri Hivatalban a technika ördöge mellett a baloldaliak dupla szünetkérése miatt érdemben alig-alig haladt a keddi közgyűlési munka. A szünetek előtt pedig a baloldali parlamenti képviselő, Mellár Tamás, a Mindenki Pécsért Egyesület volt elnöke, Péterffy Attila támogatója ment neki a városvezetésnek a civilek panaszait tolmácsolva. 

A baloldali politikus parlamenti képviselőként kért szót kedden, és arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben több civil szervezet és pécsi polgár is megkereste, akik azt panaszolták neki, hogy baj van a pécsi civil koncepció megvalósításával. Bár többször is próbálták szóvá tenni mindezt, de nem jutottak el az illetékesekhez, ezért ment el a közgyűlésre, hogy hátha így már eljut az illetékeshez, tehát nem a saját tapasztalatait, hanem a civilek panaszait tolmácsolja, tette hozzá.

– A 2021-ben elfogadott civil koncepcióval hamar problémák adódtak, ezért 26 civil szervezet levélben kérte egy civil fórum összehívását 2022-ben, a gyűlésen sok-sok ígéretek kaptak, például azt, hogy munkacsoportokat hoznak létre, de ez ügyben nem történt semmi

 – mondta. – 2023-ban decemberében volt egy másik meghallgatás éppen Mikuláskor, aminek nem volt jó az előkészítése és gyér is volt az érdeklődés. Lényegében a civilek szerint két év alatt nem történt semmi. 

Mellár Tamás hozzátette: az ígéretekkel ellentétben civil adatbázist és portált sem hoztak létre, Civilek Napját sem valósították meg, ahogy Empátia-díj sincs, valamint az önkormányzati médiumokban a beígért civil rovat létrehozása sem történt meg. Felmerült panaszként, hogy a civil szervezeteket nem tekintik partnernek, a véleményeiket nem veszik komolyan, és az önkormányzat a civilekkel való koordinációt kiszervezte egy közvetítő szervezetnek. 

Ez utóbbi kijelentés azért is érdekes, mert jelenleg bruttó félmilliót kap a városházi civil tanácsnok, Kunszt Márta (DK) és a civil területnek van felelős alpolgármestere is, Zag Gábor (DK) személyében. 

Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője szerint Mellár szavaiból kiderült, hogy a városvezetés nem tartotta be az ígéreteit, ezért is kérdés, hogy miért van szükség civil tanácsnokra havonta több százezer forintért.

Zag Gábor úgy reagált, hogy ők partnerként tekintenek a civilekre és több fórumot is szerveztek, de felé ezek a jelzések nem jutottak el, szerinte nem igaz, hogy nincs kapcsolattartó a civilekkel, mert éppen ő az és 104 civil szervezetet fognak támogatni.  

Péterffy Attila pécsi polgármester érdemben nem válaszolt a felvetésekre. Azt közölte, hogy "elindult a kampány, és most figyeljük a nem valódi érveket" és "hirtelen meghallotta a civilek hangját" Mellár Tamás. 

Kunszt Márta azt mondta, hogy kétszer is kikérték a civilek véleményét, de nem tehetnek arról, hogy csak egyetlen pályázó érkezett a szóban forgó koordinátori szerepre. 

– Természetesen mindent ki lehet forgatni, de időarányosan teljesítették a koncepcióban foglaltakat, munkabizottságok létrehozása folyamatban van

 – tette hozzá a DK-s politikus.  

Mellár egyébként próbált válaszolni, hiába jelentkezett, nem kapott már szót Péterffytől. Mint ismert, Mellár volt az, akinek szervezete, a Mindenki Pécsért Egyesület 2019-ben indította Péterffyt a polgármester választáson. A baloldali politikus akkor és ahogyan most is, Gyurcsány Ferenc és az MSZP jelöltje volt, de egy civil szervezet mögé bújt. Péterffy kampányfőnöke a rágalmazásért jogerősen elítélt Nyőgéri Lajos MSZP-s alpolgármester volt, aki több céget is bedöntött és évekre eltiltották még a cégvezetéstől is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!