Oda kell figyelni

2024.04.19. 11:30

Mai napig ügyeskednek a kilométerórával az autókereskedők

Az autóvásárlás sosem egyszerű folyamat. Sajnos a mai napig még mindig igyekeznek trükközni a kilométeróra állásával.

Bama.hu

Fotó: Mirkó István

Henry Ford híres mondása szerint a legjobb autó az új autó. Vitatkozni nem igazán lehet ezzel, de nem mindenki teheti meg, hogy egy vadiúj négykerekűvel guruljon haza, de még az újszerű állapotban lévő kocsikért is borsos árat kell fizetni. Ők azok, akiknek a legnehezebb dolguk van a vásárlás során, hisz a használt autók piacán nagyon nehéz olyan gépjárművet találni, ami minden igényünknek megfelel, a beleinvesztált pénz pedig nem válik néhány hónapon kidobott pénzzé.

Mai napig vannak trükközők

Azt gondolhatjuk jogosan, hogy manapság a kilométerórák állásával nem divat trükközni. A legnagyobb átverés viszont még mindig ez, hiába lett kötelezővé téve 2012-ben, hogy az adásvételi szerződésen szerepelnie kell a gépjárművek kilométeróra-állásának. Előtte valamilyen mértékben mindenki visszatekerte az órát, manapság óvatosabban kezelik ezt a kereskedők, mivel a márkahálózatoknak nemzetközi hozzáférésük van az adatbázisokhoz, az alvázszám alapján pedig nyomom lehet követni a gépkocsi életét. Ám az óra állása nem a legfontosabb adat egy gépjárműről, de a baranyai lakosok még mindig ez alapján határoznak meg egy-egy használt autó állapotát, sokszor tévesen.

Az óra állása csak egy tényező, de nem a legfontosabb

Sok olyan gépjárművet vásárolnak meg, amiben 200 ezer kilométer van, de a sok városi használattól komolyabb gondjai lesznek. Érdemesebb azokra az autókra leszűkíteni a listát, amik inkább autópályán voltak használva. Egy 300 ezer kilométert futott, megfelelően karbantartott gépkocsi sokkal kifizetődőbb választás lehet, de sokakat elriaszt az óra állása. A kereskedők ezt kihasználva nem félnek akár 150-200 ezer kilométerrel visszatekerni az óra állását, mivel így több ezerrel, de akár milliókkal többért lehet továbbadni egy autón. Gyanús lehet egy kereskedőnél, ha az eladásra kínált autóknál szinte ugyanannyi kilométerrel állnak. Nem túl életszerű, ha erre odafigyelünk vásárláskor, megkímélhetjük magunkat egy komolyabb átveréstől.

Sok tévhit van, amit el kell oszlatni

Ha sokat van használva egy kocsi, a kormánykerék állapota rossz lehet. Ez egy olyan tévhit, ami egyáltalán nem igaz. Vannak olyan igényes tulajok, akik odafigyelnek arra is, hogy a kormány is megkapja a megfelelő tisztítást. Ez igaz fordítva is, néhány ezer kilométert futott autó is lehet leharcolt állapotban.

Hasznos lehet ha a szemünk helyett a fülünket is használjuk. 

Érdemes meghallgatni a kocsi hangját hideg motorral. Emiatt ne is szóljunk előre, mikor néznénk meg a kiszemelt autót, mert ha hidegen rossz a hangja, a kereskedők be fogják indítani az autót a találkozó előtt.

Manapság vannak olyan vállalkozások, akik kimennek egy kiválasztott gépjármű állapotát felmérni. A motor körüli, rejtett problémákat csak használat közben jönnek elő, de ez a szolgáltatás nagyon sokat tud segíteni. Néhány tízezer forintba kerül, és mindenképpen megéri, ha nem értünk hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!