Földrajzverseny

2024.04.01. 14:40

Nagyot mentek a fiatal diákok

A közelmúltban 15. alkalommal találkoztak Pécsett, a Modern Geográfus Alapítvány és a PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézete szervezésében az ország legtehetségesebb ifjú geográfusai a HunGeoContest országos tanulmányi versenyen.

Bama.hu

A természettudományi Kar írása szerint a verseny idén rekordszámú nevezéssel indult, több mint 140 magyar középiskolás vágott neki a három fordulóból álló megmérettetésnek, köszönhetően az elmúlt évek kimagasló magyar szerepléseinek. Hagyományosan egy online, majd egy írásbeli fordulót kellett teljesíteniük a versenyzőknek, akik közül a tíz legjobb kapott meghívót a kétnapos pécsi döntőre. Itt a nemzetközi földrajzi olimpia standardjai szerint egy multimédiás és egy terepi forduló után következett a mindent eldöntő szombati szóbeli.

A versenyzőknek angol nyelven, a hazai közoktatásban megszokottnál némileg eltérő feladatokkal szembesülve kellett bizonyítaniuk rátermettségüket. A hangsúly nem annyira a ténybeli tudáson, hanem a megfigyelésen, összefüggések felismerésén és alkalmazásán van. 

Végül az aranyérem Gödöllőre került, hiszen Kurják Szabolcs, a Török Ignác Gimnázium diákja (felkészítő tanára Guba András) a két nap alatt végig imponáló magbiztossággal versenyzett, és a korábbi években szerzett helyezéseit megkoronázva megnyerte a HunGeoContest 15. kiírását.

Az ezüstéremmel az a Hajdu Márton (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium, felkészítő tanára Kádárné Szalay Eszter) gyarapíthatta gyűjteményét, aki 2023-ban negyedikként az olimpiára utazó csapat tagja volt és ott bronzérmet szerzett – az idei csapatban ő képviselheti a nemzetközi rutint.

Harmadik helyen Kaposvári Péter Gergő, a miskolci Avasi Gimnázium tanulója (felkészítő tanára Nyíri Zoltán) végzett.

Negyedik helyezettként Horváth Gábor, a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont diákja (felkészítő tanára Baumgartnerné Wigand Katalin) teszi teljessé a 2024-es magyar csapatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!