Több mint félmillióan viselnek Gondosórát

2024.04.28. 12:00

Nemcsak életveszélyben hasznos, volt, akit a segítségével találtak meg az erdőben

A Gondosóra programot a 65 év felettiek biztonsága érdekében találták ki, és láthatóan igen népszerű, mert két év alatt több mint félmillióan regisztráltak a használatára.

Mészáros B. Endre

Fotó: KISS ANNAMARIE

 A szolgáltatás 2022 tavaszi indításától 2024 januárjáig 6500 súlyos, életmentő helyzetben segítettek a diszpécserközponton keresztül, továbbá 38 ezer hétköznapi esetben is hatékonyan beavatkoztak és megoldották a segélykérő problémáját. 

Miután hazánkban több mint kétmillió nyugdíjas él, így a számok arra is rámutatnak, hogy csupán minden negyedik ingyenes jogosult élt eddig az életét megkönnyítő Gondosóra-regisztrációval. Ugyanakkor ahol idős emberekről van szó, ott a csalók, szélhámosok is rögtön keresik a visszaélés lehetőségeit. A legújabb módi az, hogy idős embereket telefonon keresnek meg ismeretlenek, mondván, hogy a Gondosóra megbízásából szeretnék ellenőrizni az eszközt, amihez személyes látogatást kell tenniük a nyugdíjas otthonában. Nos, a Gondosórát nem kell, és nem is lehet így ellenőrizni. Azt viszont nem árt tudni, hogy mire jó egyáltalán ez az okosóraszerű szerkezet, miként működik, és hogy igényelhető? 

A Gondosóra program 24 órás diszpécserszolgálat, mely Európában egyedülálló program, melyet a 65 éven felüli magyarok teljesen ingyenesen vehetnek igénybe. A résztvevők egy csuklón vagy nyakban viselhető eszközt kapnak, amin egy gombot megnyomva baj esetén jön a segítség. Nemcsak hirtelen fellépő egészségügyi probléma esetén, hanem különféle élethelyzetekben (például a városi forgatagban eltévedve, a masina ugyanis jelzi a GPS-koordinátákat) is segít a kis szerkezet. Főként az egyedül élő időseknek ajánlott, igen egyszerű kezelni és vízálló a konstrukció. 

A Gondosóra regisztráció után igényelhető a regisztracio.gondosora.hu linken keresztül, s itt kell megadni – nem kötelező, de ajánlott – a kontaktszemélyt is (rokont, férjet, feleséget, nagykorú gyermeket vagy gondozót), aki baj esetén könnyen mobilizálható. Fontos tudnivaló továbbá, hogy a jogos hívás mindig a Gondosóra diszpécserközpontból, a 061/880-6832 telefonszámról érkezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!