Cigány lecsót is kóstolhatunk

2024.04.06. 20:15

Pécsett is lesznek programok a Roma Kultúra Világnapján

Ötvenhárom évvel ezelőtt, 1971. április 8-án ült össze az I. Roma Világkongresszus. A különböző cigány népcsoportokat képviselő jelenlévők elhatározták, hogy folyamatosan együttműködnek, és a nemzetközi közéletben közösen lépnek fel. Döntés született a cigányság nemzeti jelképeiről: elfogadták a zászlót, a himnuszt és az Opre Roma! – „Fel, cigányok!” jelmondatot.

Bama.hu

Az esemény tiszteletére az ENSZ a Roma Kultúra Világnapjává nyilvánította április 8-át, a cigányság pedig legfontosabb „nemzeti” ünnepeként tartja számon.

A roma világnap alkalmából egy Indiában és a Balkánon élő népszokást élesztettek fel, illetve vettek át a világon szétszórva élő cigány közösségek: közösen egy közeli folyóhoz vagy patakhoz zarándokolnak, ahol énekszó és zene mellett koszorúkat, virágokat, virágszirmokat és úszó mécseseket bocsátanak a vízre. A hazai cigány szervezetek általában kulturális eseménnyel emlékeznek meg április 8-ról. Idén a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. által fenntartott Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ (NeRok) együttműködve a Pécsi Evangélikus Roma Szakkollégiummal, a Zenei Remények Kulturális Egyesülettel, valamint a Pécsen működő tanodákkal ünnepi programot szervez a Cigányság Világnapja alkalmából.

Rendezvény április 9-én, kedden lesz, 16.00 és 18.00 óra között, a Művészetek és Irodalom Házában.

Az ünnepi műsort a pécsi Tanodák (KheTanoda, a Meszesi, a Fund és a Dosta Sas), a Pécsi Evangélikus Roma Szakkollégium, és a Gandhi Gimnázium Művészeti Iskola diákjai adják, de láthatjuk a Romano Glaszo – Emberi Hang Művészeti Csoport előadását, illetve lesz táncház a Chache Rom és a Shukaripe Hagyományőrző Együttesekkel, s közben cigány lecsó kóstoló.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!