Húsvét előtt

2024.04.03. 19:31

Hazatértek a szentlőrinci zarándokok a gyógyító Szent Fosca bazilikából

Húsvét előtt érkeztek haza a szentlőrinci zarándokok, akik különleges helyszíneket jártak be legutóbbi útjuk során. A Szentlőrinci Horvát Önkormányzat jóvoltából ezúttal többek között a gyógyító erejűnek tartott Szent Fosca bazilikához látogattak el, de a rovinji tengerpartot is megcsodálták.

Mohay Réka

Még februárban adtuk hírül, hogy a Szentlőrinci Horvát Önkormányzat szervezésében zarándoklatra jelentkezhetnek az érdeklődők, Greges Friderika  a Szentlőrinci Horvát Önkormányzat fő szervezője vezetésével. A rendkívül aktív közösség ezúttal is színes élményeket szerzett Horvátországban, az Isztriai-félszigeten. A zarándoklat során egyik fontos úticéljuk a hazánkban eddig még csak kevéssé ismert Szent Fosca bazilika volt Vodnjanban.

A Szent Fosca bazilikában jártak a szentlőrinciek
A Szent Fosca bazilikában jártak a szentlőrinciek

Egyik első magyar csoportként látogattak el a helyszínre, ahol egy fiatalon vértanú halált halt leány emlékére emelték a templomot, melyet a szerte a világból érkező zarándokok gyógyító erejűnek tartanak. 

Szent Foscáról több legenda maradt fenn, az egyik szerint ravennai pogány családban született és élt a 3. században. Mindössze tizenöt éves volt, amikor áttért a kereszténységre, dajkája, Maura hatására. A lányt apja megpróbálta a vallás elhagyására késztetni, de nem járt sikerrel. Jelentették őket Quinziano prefektusnak, ám először egy angyal megmentette őket a letartóztatástól. Később azonban Maurával együtt mindkettőt bíróság elé állították, megkínozták és végül lefejezték. A középkorban a 11-12. századtól kezdve a szentek tisztelete szélesebb körben elterjedt, nemcsak a mai Olaszországban, de Horvátországban is vallásos áhítat övezi emléküket.

 

A Szent Fosca bazilika mellett több látványosságot megtekintettek

 

A szentlőrinci horvát közösség gyakran látogat el fontos, a katolikus valláshoz kapcsolódó helyszínekre, emellett a horvát kulturális emlékeket is előszeretettel látogatják. A legutóbbi, nagy érdeklődés mellett zajló zarándoklat során többek között a rovinji tengerpart mellett a Szent Eufémia-székesegyházat is megtekintették. Ellátogattak Labinba is, ahol gótikus templom áll Kisboldogasszony tiszteletére. Emellett a Labini Nemzeti Múzeumnak otthont adó Lazzarini-palotát is felkeresték.

 

– Első állomásunk Labin városa volt, itt megnéztük a Szűz Mária születése tiszteletére szentelt templomot, múzeumot, bányát, harangtornyot.  Másnap az utunk először Rovinjba vezetett, ahol a Szent Eufémia templomot csodálhattuk meg a 182 lépcsős harangtornyával. A merészebbek felmentek a toronyba ahol gyönyörű kilátás tárult rájuk – számolt be az élményekről Greges Friderika szervező.

– Ezután Vodnjan mellé a Szent Fosca gyógyító erejű bazilikába zarándokoltunk. A bazilika egy kis falu szélén áll. Körülötte csend és az imádkozásra tökéletes kegyhely. A gyógyító erejét még nem ismerték el a Vatikánban de sokan gyógyulásukat Szent Fosca-nak köszönhetik. Itt találkozik a föld az éggel és gyógyító energiát áraszt magából – fogalmazott a szervező.

– Utána megnéztük Vodnjanban a Sv. Blaže bazilikát ami Isztria legnagyobb temploma. A templomon belül egy igen érdekes múzeum található, ahol 280 Szent csontjai találhatóak, illetve több épen maradt múmia, melyek közül a legidősebb 750 éves. A múzeum csodálatos és felfoghatatlan volt számunkra. Utolsó nap hazafelé megálltunk a Trsaton megnézni a Boldogasszony-bazilikát Mária kegyhelyet és a Trsati várat. Délután indultunk hazafelé. Utazásunk alkalmával igen érdekes, csodálatos és néhol szinte felfoghatatlan élményekben volt részünk, ami felejthetetlen élményt jelentett mindenki számára – összegzett Greges Friderika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!