zene

2018.01.10. 11:30

Fellépőruhákat és kottákat is vehetnek

Az ének-zene oktatás egyre több közösségi élményt nyújt a baranyai fiataloknak. Ezt támogatják most minisztériumi pályázatokkal.

Jeki Gabriella

Diósd, 2017. március 24. A kórus a diósdi Eötvös József Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Mûvészeti Iskola átadásán 2017. március 23-án. MTI Fotó: Kovács Attila

Egyre több a jól működő kórus a megyében, miközben az ének-zenei oktatást is több iskolában szorgalmazzák. A pedagógusok és a zenekultúrát és fellépéseket mind inkább megkedvelő gyerekek munkáját most az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMi) is támogatta. A pénzből segítik például a kottavásárlást, kottatartó mappák beszerzését, egyenruha vagy a kórus megjelenését egységesítő kiegészítők, például sál, gallér vásárlását, a tiszteletdíjakat, a megbízási díjakat többek közt szólisták, zongorakísérő, mint szakmai közreműködők részére, de a pályázati támogatás vonatkozik a szerzői jogdíj, szállásköltség, utazási költség, szállítási költség, biztosítás, prospektus vagy dokumentálás költségeire is.

Az emberi erőforrások minisztere még júniusban hirdetett összesen 100 millió forintos keretösszeggel pályázatot iskolai kórusok alapítására, illetve meglévő énekkarok munkájának támogatására. A 289 jelentkezőből kórusműködtetésre 228-an, új kórus alapítására pedig 61-en kaptak támogatást. A pályázaton Baranya megyéből összesen 16 kórus, közte 14 pécsi és 2 mohácsi részesül összesen 6 millió 975 ezer forint összegű támogatásban.

– Sokan nem is tudják, milyen fontos munkát végeznek a népi és kóruskultúrát ápoló csoportok az országban és a megyében – mondta nemrég a Parlamentben Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára. – Támogatásukon az is múlik, hogy sikerül-e megőriznünk azt a gazdag forrást, amelyből magyar kultúránk a jelenben is táplálkozik. Ez pedig mindannyiunk felelőssége.

Mindig szívesen látnak új tagokat

Önkéntes alapon vállalják az éneklést évek óta a Szigetvári Tinódi Vegyeskar tagjai, ahol bármikor, bárkit szívesen látnak és semmi sem kötelező. Az énekkart rendszeres összeggel támogatja az önkormányzat, de több vállalkozás és magánszemély is támogatja őket. A pályázatok egy-egy rendezvényt, utazást tudják segíteni. Salamon Ferenc kórustag, az egyik alapító elmondta: jelenleg húsz–huszonöt fős a tagságuk, és a társaság nyitott minden érdeklődőre. Az utánpótlás kapcsán hozzátette, hogy nehézkes amiatt, hogy az ének-zene oktatás több helyütt kevésbé hangsúlyos. A kórus jövő héten kezdi el az idei énekpróbákat, és ekkor terjeszti elő a vezetőség az éves munkatervet is a tagoknak.

A csengettyűzenekart fejleszthetik

A pécsi tankerületben összesen nyolc nyertes pályázat született. Egy lelkes pedagógus, Somosi Ilona kezdeményezésére karolta fel az ének-zene oktatást például az ANK 1. számú Általános Iskola. Odrobina Zoltán igazgató szerint ezzel élményközpontú programokat tudnak a gyerekeknek nyújtani, melyekhez fontos volt a pályázati támogatás. Ebből most már több mint tíz éve szerveznek kórustábort, melyek feltöltődéssel és motivációval is szolgálnak a későbbi munkához. Emellett eszközfejlesztést valósítanak meg a csengettyűzenekarnál, ahol pótlás és bővítés, a hangok és bizonyos szólamok megerősítése történik. A gyerekek folyamatosan egymásra figyelnek, és ez a fajta zene egyfajta közösségi élményt generál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában