Hősök utódainak igazgatója

2018.09.09. 07:00

Deichler András elszakíthatatlan Szigetvártól és a zeneművészettől

„Magad járj elöl jó példával, a tanításban légy komoly és kifogástalan” – ez a gondolat vezérli pályáján Deichler Andrást, a Weiner Leó Művészeti Iskola zenei egységének igazgatóját, a Zrínyi Miklós Fúvószenekar karnagyát, Az 1566 perc Kegyeleti és Kulturális Zrínyi Maraton kitalálóját és főszervezőjét.

Mészáros B. Endre

– A zeneiskolákról szól az élete, hiszen másfél évtizedet a tanulópadban, több mint harminc esztendőt pedig a katedrán töltött.

– Reál beállítottságú diák voltam, édesanyám indított el a zenei vonalon, de nem bántam meg, hogy így alakult.

– És most kitalálta a Zrínyi Maratont. Mi volt ezzel a cél?

– A Zrínyi-megemlékezések 1833-ban kezdődtek, s akkor minden a kegyeletről szólt. A mi 1566 perces kezdeményezésünknek is ez a fő gondolata, hogy városunk nagy múltú kulturális csoportjai a Zrínyi-kultuszhoz kapcsolódó színvonalas rendezvényekkel emlékezzenek a hősökre.

– Mi volt a visszajelzés?

– A szigetváriak nagy örömmel és szép számban csatlakoztak a másfél száz fellépőt megmozgató programokhoz, még az éjszakai felvonuláson és a virrasztáson is, Vass Péter polgármesterrel az élen. A Zrínyi 1566 Emlékév emlékbizottságának elnöke, dr. Hóvári János pedig a 19 emlékhelyen mindenütt tartott egy odaillő történelmi kiselőadást.

– Igaz, hogy nem csak szervezőként, de szereplőként is kivette a részét a programokból?

– A Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar négy programját én vezényeltem, és az összes rendezvényen jelen voltam.

– Mekkora ez a fúvószenekar?

– Úgy hetvenfős az együttes és szinte minden tagja egykor a szigetvári zeneiskolában tanulta a hangszeres alapokat. Amire pedig most készülünk, az a legfontosabb helyi fellépésünk, a karácsonyi hangverseny a Városi Sportcsarnokban. Továbbá tízévente kiadunk egy új lemezt. Most a harmadik albumunk következik, melynek a stúdiófelvételeit szervezzük.

– Kilép néha a zene világából?

– Szó szerint csak néha, mert igen kevés időm jut a basali szőlőmben ténykedni, ahol elsősorban gyümölcsfákat, veteményest gondozunk a családdal.

A város díszpolgára „tüke” szigetvári

Deichler András 1960-ban született Szigetváron. Harsonán tanult, a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában érettségizett, a Pécsi Zeneművészeti Főiskolán diplomázott, fúvószenekar-vezetői és közoktatás-vezetői végzettséget szerzett. A Zrínyi Miklós Fúvószenekart 1986-ban alapította, a zeneiskola szervezeti egységeinek 1996 óta az igazgatója. Artisjus-díjat kapott, Szigetvár díszpolgára. Feleségével két gyermeket neveltek fel: Dávid (27) vegyészmérnök, Adél (25) matematikus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában