arckép

2019.01.16. 20:00

Fuvolaművésznő lett a közönség legkedvesebb női muzsikusa

A Pannon Filharmonikusok újévi koncertjén hirdették ki, hogy kik lettek a 2018-as év legkedvesebb muzsikusai. A legtöbb voksot a hölgyek közül Codeluppi-Szabó Gabriella fuvolaművész kapta, vele beszélgettünk a sikerről. Az uraknál Mátyás Tibor trombitaművész lett a közönség kedvence.

Mészáros B. Endre

– Most érkezett haza Bécsből. Akciós bevásárláson volt?

– Szó sincs róla, az egész zenekar kint volt, a Hattyúk tavát játszottuk egy orosz balett társulat bemutatójához a bécsi kultúrcentrumban. Utaztunk, próbáltunk, játszottunk, aztán indultunk haza, a várost gyakorlatilag csak a buszból láttuk.

– Hogy értékeli a díjat?

– Nagyszerű dolog a közönség elismerését megkapni. Hogy ilyen jól szerepeltem, az valószínűleg annak köszönhető, hogy a zenekarban olyan szerepem van, mint a focicsapatban a középhátvédnek, vagy a középpályásoknak, akik támogatják azokat, akik gólt rúgnak. Szóval ritkán van szóló szerepünk, de tavaly akadt egy-két ilyen feladatom. Másrészt a Művészbejáró kamarasorozatban a felvezetőt is elmondtam a kortárs bemutatóhoz. Továbbá a zenekar decemberi olasz összeállításához a klubesten én tolmácsoltam olasz nyelven.

– Jól látom, hogy igen erős a fuvolás mezőny a zenekarban?

– Tímár Judit, Gárdai Viktória és Nepp Ivett kolléganőm is elnyerte már korábban ezt a közönségdíjat és nem véletlenül. Másrészt lehet, hogy van közöttünk egészséges rivalizálás, de azért mi egy jó csapat vagyunk, nagyon támogatjuk egymást.

– Kecskeméten és Szegeden tanult, Budapesten és Szolnokon zenélt. Hogy lett ebből Pécs?

– Olaszországon keresztül. Ott találkoztam ugyanis egy zenei versenyen Tímár Judittal és ő ajánlott be a zenekarhoz próbajátékra, de ennek már másfél évtizede.

– Apropó Itália. Olasz férje van, ekkor lett ebből házasság is?

– Az egy másik történet. Az egyetem után három évig turnéztam, operákat játszó zenekarral, a szólisták pedig olasz énekesek voltak, ahol egymásra találtunk a Traviata Alfrédjával, Codeluppi Alessandróval.

– A férje hogy boldogul Magyarországon?

– Hét évig énekelt a Pécsi Nemzeti Színházban, de szerepelt győri, miskolci, debreceni operákban is.

– A nyarakat Itáliában töltik?

– Miután a férjem milánói, oda gyakran megyünk, a vakációból pedig egy-két hetet Rimini mellett Milano Maritimában, vagyis a „tengerparti Milánóban” töltünk. A hétköznapok során pedig a spinning, a konditerem jelenti a kikapcsolódást, valamint az olvasás és a kirándulás.

Zeneközelben az egész család

Codeluppi-Szabó Gabriella Cegléden született 1974-ben. Adonyban nőtt fel, nyolcéves kora óta fuvolázik. Kecskeméten a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában érettségizett, a Szegedi Egyetemen diplomázott. Játszott a Dohnányi Jenő Zenekarban Budapesten, szólistaként szerepelt több alkalommal a Szolnoki Szimfonikus Zenekarban, a Pannon Filharmonikusoknak 2003 óta tagja, a Pécsi Vonósok állandó szólistája. Férje, Alessandro Codeluppi operaénekes, fiuk, Lívio 9 esztendős, negyedikes a Pécsi Református Általános Iskolában, szépen énekel és gitározni tanul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában