kultúra

2019.04.13. 15:30

Újra felgördült a függöny a Horvát Színházban

Korszerű, újjávarázsolt épületben, új tulajdonosi formában működik a Pécsi Horvát Színház, és új szervezeti keretek között ténykedik a Pécsi Nyári Színház is. A két intézmény közös pontja Vidákovics Szláven, akinek irányítói szerepe változatlan mindkét helyen.

Mészáros B. Endre

Az első professzionális horvát nyelvű színházi előadás Magyarországon a rendszerváltás idején zajlott. Miroslav Krleža: Szent István-napi búcsújának monumentális játéka volt ez a Káptalan utcai szabadtéri színpadon, és magyarul is bemutatták a művet, majd Splitben a Horvát Dráma Fesztiválján elnyerte a Legjobb előadás díját.

Ez adta az alapot, hogy 1992-ben hivatalosan is a Pécsi Kisszínház tagozataként elindulhasson a horvát színjátszás Vidákovics Antal vezetésével, mely 1995-ben saját kőszínházat kapott. Az újjászületés pedig tavaly áprilistól számolható és 2018. május 4-én volt az első nagyszabású horvát nyelvű előadás, ugyancsak Krleža-mű, Filip Latinovicz hazatérése, Horvátország legjobb színészeivel.

– Az idei esztendő a Horvát Színház működésében is átmeneti év lesz – mondja Vidákovics Szláven, miután 2018 végén Pécs városa a színházat üzemeltető nonprofit kft-t eladta az Országos Horvát Önkormányzatnak. Ősztől az új szezon már az új célkitűzések szerint zajlik. Idén viszont már megvolt az első bemutató, Az adakozó fa című gyerekelőadás. Arra nagyon figyelnek, hogy az anyanyelvet az irodalmi horvát nyelven ismerjék meg a gyerekek. A nyár elején pedig koprodukcióban a Vinkovci Színházzal készül Schisgal: Szerelem, ó! című vígjátéka. Emellett az év során jön még két premier. Ősszel egy népszínmű, év végén pedig egy világirodalmi klasszikus.

Vidákovics Szláven azt is hozzátette, a technikai feltételek még nem adottak, hogy a horvát darabokat magyar felirattal, vagy szinkrontolmácsolással lássák el, de ősztől már erre is terveznek megoldást a magyar nyelvű közönségnek.

Mindemellett a teátrum elsősorban a Magyarországon élő horvátok többségének igyekszik színházat teremteni. A Horvát Színház azért ezentúl is eljár majd „terepre”, hogy házhoz vigye a horvát ajkúaknak a színházat. Másrészt ősztől a magyarországi horvát falvakból – Győr-Soprontól Bács-Kiskun megyéig – hoznak csoportokat a Pécsi Horvát Színház előadásaira. Az pedig máris látszik, hogy a határon túlról is érkezik közönség. Sőt, Zágrábból külön bejelentkeztek, hogy turistautakat szerveznének a térségbe, melynek fakultatív programja lenne a Pécsi Horvát Színház előadása. Emellett Eszékről, Viroviticából, Donji Miholjacról, vagy a Vajdaságból, az ott élő horvát kisebbségből is várnak nézőket.

Nyári Színház: könnyűzenei koncerteket is terveznek

Ettől az esztendőtől a Pécsi Nyári Színház a Pécsi Balett Nonprofit Kft. fennhatósága alá került. A Pécsi Nyári Színház művészeti vezetője továbbra is Vidákovics Szláven. Ő úgy fogalmazott: ez most az átmeneti év, hiszen nemrégiben történt csak meg az átadás-átvétel. Mindemellett így is gazdagodni fog a kínálat, mivel könnyűzenei koncertek is bekerülnek hamarosan a sorozatba, de természetesen továbbra is érkeznek fővárosi sztárszínészek. Május közepén jelentik be a kész programot, és május 15-től indul várhatóan a jegyértékesítés. Az új fenntartóról pedig nem árt megjegyezni, hogy Pécs polgári és népszínházi hagyományokkal rendelkező szabadtéri színházához a kezdetektől kötődik a Pécsi Balett, hiszen közreműködője volt a pécsi nyári játékoknak évtizedeken át. Az előzetes ígéret szerint a hagyománytisztelet és az innováció jegyében alakítják ki a működtetés új koncepcióját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában