Próbadosszié

2019.10.16. 15:30

Aki a jó bornak új filozófiát alkotott

Szatyor Győző grafikus, szobrász, népi iparművész, aki most a borról írt könyvet Jó barátok boros könyve – Gondolatok a szőlőről, a borról, a barátságról címmel, de azt is hozzá tehetnénk, az élet szeretetéről.

Mészáros B. Endre

Fotó:

A Pro Pannonia Kiadónál napvilágot látott kötet a pécsi XXIII. Európai Bordalfesztiválon került először az olvasókhoz. De miért ír egy képzőművész a borról?

Erről az alkotó így összegzett: – Az én hobbim a szőlészet, borászat, van is egy hold szőlő-gyümölcsösöm a kispeterdi szőlőhegyen. Itt a napi teendők során csodálatos világgal találkoztam, és rendkívüli ideológiával. Mert én Márai Sándor és Hamvas Béla nyomán gondolkodom a borászkodásról, s kialakítottam erről a magam filozófiáját is. Nem szakkönyv ez, csak kiírtam magamból ezt a világot, mely nekem nagyon tetszik és inspirál is, rengeteg famunkám készült a tárgykörben. Boroltárokat faragtam, a Szent Orbán tér domborműveit, hordókat díszítettem, életfa keresztet a Bock Pincészet kupolájába. Emellett érmes boraim is születtek. Szívvel-lélekkel csinálom mindezt, mely számomra kellemes kikapcsolódás.

Érdemes a kötetből is kiemelni az idevágó gondolatait a művésznek: „Azt hiszem, akit életében megérintett ez a világ, s jelent számára valamit a szőlő és a jó bor, az megérti és átérzi ennek életformáló jelentőségét. Aki valamilyen módon minőségi kapcsolatba lép a szőlővel s a kedvére való borral, előbb-utóbb életének meghatározó részévé válik. Hasonlóképpen gondolom és érzem én is.”

Mindemellett a könyvben az irodalmat és a barátságot mintaértékű szeretettel kezeli az alkotó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!