Hagyomány

2020.01.19. 07:00

Vince vesszőt metszettek és Isten áldását kérték a tőkékre

A villányi szőlősgazdák életében is fontos szerepet játszanak a Vince napi szokások és hagyományok, ugyanis a Szent Vincéhez kötődő hagyomány a Villányi borvidékhez közeli Drávaszögből indult.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Régi szokás, hogy a szőlősgazdák Vince nap időjárásából és a metszett „Vince vesszők” állapotából következtettek a várható szüret gazdagságára. Egyik pincéből a másikba járva áldomásoznak, kóstolják egymás borait, a tőkékre Isten áldását kérik, s a biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetnek a jó termés elősegítésére.

A Villányi Borvidéken szombaton reggel hordós, napközben 4 dűlőjáró, este pedig vacsorázó Vince programokkal várták a vendégeket.

Az egész tájat megmutató Dűlőjáró Vince programban résztvevők busszal járták be a Villányi borvidéket, melynek egyik, kisharsányi állomásához mi is csatlakoztunk.

 

A Vylyan Pincészet teraszán Debreczeni Mónika birtokigazgató köszöntötte a vendégeket, itt immáron tizenharmadik alkalommal ünneplik a Vince napot és ezúttal is Dr. Mészáros István atya áldotta meg a borvidék összes szőlőjét, ezután Balogh Kornél szőlész a Vincéhez kötődő szőlészeti hagyományokról, Ipacs Szabó István borász pedig a borokról mesélt a dűlőjáró túra résztvevőinek.

Hagyomány, hogy ilyenkor a vendégek a Büdös Vornyik zenekarral közösen énekelik el a Vince dalt, majd szakmai segítséggel vesszőt metszenek, meglocsolják az áldott termőföldet borral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában