Negyven éve játszik

2020.03.31. 19:22

Bánky Gábor álma, hogy rendezzen egy monodrámát

Bánky Gábor színművész négy évtizede érkezett Pécsre, és már nyugdíjas, de ez a színpadi elfoglaltságán nem látszik. Emellett kertészkedik, miután Pécs-Meszesen egy felújított családi házban él feleségével.

Mészáros B. Endre

– Mostanában gyakran megállítanak a belvárosban az utcán, hogy: „Miért mentem el Pécsről és hová költöztem? Mert hogy nem látnak a Pécsi Nemzeti Színház új bemutatóiban. Nos, ezúton mondom el, kicsit visszavonultam, sokkal kevesebb, de minőségi előadásokban játszom, szinte kizárólag a Pécsi Harmadik Színházban.

A színművész elmondta azt is, édesapja, Bánky Róbert egykor híres bábszínész volt, így maga is bábozott a pályája kezdetén. Édesanyja, Jókai Anna pedig híres író volt. Ha pedig színház, az első pécsi színre lépése éppen a Harmadik Színházban volt 1981-ben, Pilinszky: Gyerekek és katonák című darabjában. Aztán hosszú szünet után Háy János: Herner Ferike faterjában tért vissza az uránvárosi teátrumba, ahol másfél évtizede ott található szinte minden új bemutatóban. Ha nem lenne ez a helyzet, akkor áprilisban is következne egy premier – mondja, Szakonyi Károly: Adáshiba színművének próbáival olyan jól állnak ugyanis, hogy már csak némi összecsiszolás maradt a premier előtt.

Bizonyára a színházrajongók emlékeznek még a nagy csapatra: Kulka Jánosra, Lang Györgyire, Sipos Lászlóra, Újvári Zoltánra, Balikó Tamásra és Bánky Gáborra, akik a Színművészeti elvégzése után 1981-ben együtt Pécsre szerződtek. Hát ebből a kivételes társaságból sajnos már egyedül csak Bánky Gábor aktív színész Pécsett. „Kerek évfordulókon még találkozunk és bármennyire jóba is vagyok többségükkel, nem tartunk szorosabb kapcsolatot.

A művész a közel negyven év során mintegy másfélszáz színjátékban szerepelt. Megkérdeztük arról is, számára mi a top három erről a hosszú listáról?

– Nagy attrakciónak éreztem kezdetben Handke: Kaspar című színművét, melyben két felvonáson át egyedül voltam a színen. Kísérleti színház volt, mely meghaladta a korát. Ugyanilyen jó szívvel emlékszem a dadogós karakterre a „Száll a kakukk fészkéről”-ben és az utóbbi évekből a Prahot emelném ki a Harmadik Színházból.

– Akkor most jöhet a kertészkedés?

– Ezzel kapcsolatban egyetlen elv vezérel

– kaptuk a választ. Minden, ami nem zavar, az nőhet a kertben. Hívok mindig egy profit a szakfeladatokra, én pedig segédmunkásként ténykedem. Továbbá régi dédelgetett tervem, hogy megrendezzek és eljátsszak egy monodrámát. Hát erre most biztosan lesz időm!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában