Kiállítás

2020.05.10. 14:15

Törésvonalak még egyszer és játék Vasarelyvel

Törésvonalak – Avantgárd művészet Közép-Európában címmel kiállítást láthattunk a pécsi Modern Magyar Képtárban december 13-tól márciusig.

Mészáros B. Endre

Látogató Victor Vasarely néhai magyar művész Sharing Forms című kiállításán a párizsi Pompidou kulturális központban 2019. február 8-án. MTI/EPA/Ian Langsdon

Fotó: Ian Langsdon

A tizenkét tematikus egységből álló tárlat a modern művészet és az avantgárd közép-európai fejlődésének 1908 és 1928 közé eső időszakát mutatta be táblaképek, szobrok, grafikák, tipográfiák, folyóiratok, filmforgatókönyvek, fotográfiai kísérletek és más műtárgyak segítségével. A korszak jelentős magyar, cseh, szlovák, román és lengyel művészeinek képzőművészeti alkotásai, valamint külön tárlókban a korszak legfontosabb fórumai, avantgárd folyóiratok voltak láthatók.

Az otthonülős időszakban is gondolt közönségére a JPM, mert egy ideje érdekes vizuális elemzésre, híres művek újragondolására, a tárlat részleteinek értékelésére hívja a baranyaiakat. A kiállítás több mint egytucatnyi kiemelkedő művéről egy-egy választott, valamilyen szempontból különleges alkotást ugyanis a JPM Képző- és Iparművészeti Osztályának munkatársai rövid esszékben ismertetnek a jpm.hu/blog/ oldalon.

Emellett a jpm.hu honlapon egy különleges Vasarely-játékra invitálnak mindenkit Planetary Folklore elnevezéssel. Készítsd el a saját műalkotásodat! felszólítással maga Vasarely találta ki ezt, és az 1969-es változatnak most a digitális változatával lehet próbálkozni. Különböző méretekben színekkel, formákkal lehet játszani, és az így elkészült kép letölthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában