arckép

2020.06.14. 11:30

Jubilál Darabont Mikold színésznő és ünnepelt a kislánya is

A színésznek életeleme a közönség, a taps, a rivaldafény. Ennek ismeretében vajon hogyan élte meg egy színházi rendező, Funk Iván és népszerű színésznő felesége, Darabont Mikold a bezártságot, s mire készülnek most, hogy oldódtak a tilalmak?

Mészáros B. Endre

– Igaz, hogy kettős jubileumot ünnepel a család?

– Pontosan másfél évtizede játszom a Pécsi Nemzetiben – fejti meg a rejtélyt Darabont Mikold. Majd hozzáteszi: – Közülünk az egyetlen százszázalékosan pécsi Ilona lányunk, ő pedig a minap lett háromesztendős.

– Hogy néz ki a napi program?

– Iván a Horváth Színházban rendez két Csehov egyfelvonásost, a Leánykérést és a Medvét, három horvát színésszel. Én pedig már ugyancsak élesben próbálok. Ilona is „kiszabadult” otthonról, hosszú szünet után újra találkozhatott Budapesten a nagyszüleivel – mondja Mikold.

– Mennyire volt téma a pandémiás időszakban a színház?

– Hát az gyakran terítéken volt, hogy mi lesz most a színházzal, mert a kultúra egyik legjobban sújtott ágazatáról van szó, hiszen nálunk minden a személyes kontaktuson múlik. Ám a rendszer gyorsan átalakult, egyre intenzívebben dolgoztunk otthonról, mi felváltva voltunk szülők és színházi emberek. Végül egy online felolvasószínházat is megrendeztem, Fassbinder: A vendégmunkás című darabját a PNSZ ismert művészeivel, május 31-i bemutatóval. A produkció bármikor elérhető a program két szervezőjének, a Goethe Intézetnek és a Jelenkornak a Facebook oldalán és a videómegosztó csatornáján is – összegez Iván.

– Korábban érzékeny, intelligens nőket formált meg, újabban karakterszerepeket is kap. Hogy éli ezt meg?

– Azon kapom magam, hogy egyre többet gondolkodom a koromon. Az nálam nem téma, hogy mit sikerült, vagy mit kellett volna már eljátszanom, ami jön, azt igyekszem beilleszteni abba a képbe, amit magamról gondolok. A vírus ugyanakkor annyiban jókor jött, hogy már rengeteget voltam színpadon, s így lett egy nyugalmasabb időszak, több időt tölthettem a kislányommal.

– Mit tervez az új évadban?

– Ami biztosnak tűnik: egy Mobilhoz hasonló darabot, melyet újra a színészekkel közösen hozunk össze, de a téma még képlékeny – mondta Iván.

Több mint tíz éve Pécsett dolgoznak

Darabont Mikold 1979-ben született Erdélyben, Szászrégenben. Marosvásárhelyen diplomázott a Színművészeti Egyetemen, majd a Tompa Miklós Színházban játszott 4 éven át, díjat nyert a Határon Túliak Fesztiválján. 2005 óta Pécsett játszik és begyűjtött több elismerést a PNSZ-ben is.

Funk Iván 1975-ben született Budapesten. Első nagy színházi sikerét saját társulatával, az V. Alternatív Színházi Szemlén érte el, ahol 1999-ben fődíjat nyertek. 2007-ben végzett a Színművészeti Egyetem rendezői szakán, 2008-tól rendez a PNSZ-ben. Lányuk, Ilona 3 éves.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában