elkél a segítség

2020.12.08. 07:00

Bajban az Apolló mozi, pár ezer forinttal is segíthetünk

Ötven százalékkal esett vissza a pécsi Perczel Mór utcában található Apolló mozi nézőszáma és bevétele a vírus miatti bezárás nyomán. Támogatói oldalt hoztak létre, hogy a legrégebbi pécsi mozi megmaradhasson.

Zsigmond József

„Azt kívánjuk, legyen az új mozi igazán a kultúra szolgálatában, s akkor a pártfogás bizonyára nem fog elmaradni”, írta 1912. december 13-án a Dunántúl című napilap a pécsi Apolló megnyitója alkalmából. A Perczel Mór utcában a Kegyelet temetkezési intézet régi épületét lebontották, és annak helyére építették a mozgóképszínházat, amely abban az időben az ország egyik legmodernebb, legkényelmesebb mozija volt, s egyben az első vidéken. A főbejáratnál egyenruhás portás fogadta az érkezőket. A moziban 503 ülőhely, 16 páholy és két erkélyen 28-28 férőhely volt.

A rendszerváltás után pár évvel a mozit bezárták, majd 2004-ben a budapesti Cirko Film – Másképp Alapítvány vette át és működtette tíz éven keresztül művészmoziként. 2014-ben átalakították az artmozik támogatását, ennek hatására kénytelen volt bezárni a vidéki mozit a fenntartó alapítvány.

– Hat éve augusztusban civil kezdeményezésre vette át a mozit a pécsi székhelyű Apolló Mozi Alapítvány, és azóta is működteti – mondta el lapunknak Varga Gabriella, a mozi vezetője. – Az idei év jól indult. Januárban, februárban egyes vetítésekre olyan nagy volt az érdeklődés, hogy ha valaki helyet akart kapni, akkor előre kellett jegyet foglalnia a 100 fős nagy- vagy a 40 fős kisterembe. Majd jött a vírus és vele a tavaszi, illetve az őszi bezárás.

A novemberi zárás szerint ötven százalékkal esett vissza a nézőszám és a bevétel a tavalyi évhez viszonyítva. Tavasszal a mozi törzslátogatói önkéntes kampányt indítottak, aminek köszönhetően a nehéz időszakot át tudták vészelni, a számlákat ki tudták egyenlíteni. A nyári nyitással egyre többen látogatták az Apolló művészmozit, úgy nézett ki, kisebb veszteséggel, kisebb nézőszámcsökkenéssel tudják zárni az évet.

– Ősszel a vírus miatt újra bezártunk. Rengeteg levelet kaptunk, hogy miként tudnának segíteni, mert többen anyagilag támogattak volna minket. Összeültünk, és egy támogatói oldalt hoztunk létre, amit a rendszergazdáknak köszönhetünk. A segítők ezer, kétezer, ötezer, tízezer forinttal vagy más összeggel támogathatják az Apolló mozit – mondta a vezető.

A nehéz időkben is a nézők biztonsága az első számukra

A mozi vezetőjétől megtudtuk, az Apolló mozi idén már nem nyit ki. Számukra a legfontosabb a nézők biztonsága, egészsége, emiatt döntöttek arról, hogy az idei évben zárva maradnak, bárhogyan dönt a magyar kormány december 11-e után. Korábban is figyeltek a tavaszi zárás utáni nyitáskor a biztonságra: a vetítéseket eltolva tartották, a távolságtartásra is ügyeltek, illetve a folyosókon kézfertőtlenítőket helyeztek el. A mozit már többen támogatták, van, aki kisebb összeggel, de akad olyan törzsnéző, aki mélyebben a zsebébe nyúlt, több tízezer forinttal segített. Aki támogatná a legrégebbi pécsi mozit, hogy biztosan megmaradjon, az az apollopecs.hu oldalon megteheti.

 

Ezek is érdekelhetik