Erős műsorral készülnek

2020.12.05. 15:30

Három pécsi színháznak is Vidákovics Szláven formálja az arculatát

Új vezérkara lesz februártól a Pécsi Nemzeti Színháznak és az irányító teamben Vidákovics Szláven a művészeti vezető. A régi munkáiról, a tervezett új műsorokról kérdeztük a színész-rendezőt, aki egyedülálló balkáni egyéniség: bolgár az „anya”-nyelve, Zágrábban végezte a horvát színművészetit és kezdettől magyarul is játszik.

Mészáros B. Endre

– Mondhatni, a legrutinosabb színházvezető az új csapatban. Hogy is van ez pontosan?

– Valóban van tapasztalatom az irányításban: több mint tíz éve vezetem a Pécsi Horvát Színházat és a Pécsi Nyári Színházat. Utóbbinál az elmúlt két évben az igazgatói posztot művészeti vezetőire cseréltem, szóval ezen a téren is gyakorlatot szereztem.

– Színész, rendező és több teátrumban vezető. Kellett még ez az újabb munka?

– Nagy megtiszteltetés Lipics Zsolt barátom és kollégám felkérése, és azért fontos ez számomra, mert amióta az eszemet tudom, azóta Pécsett élek, kereken húsz éve itt vagyok színész, s itt szeretném jobbá tenni a színpadi játékot is. Úgy érzem, vannak még bennem megvalósításra váró művészi gondolatok.

– Miben lesz ez más, mint az eddigi?

– Művészszínházat tervezünk, ami nem szakít a népszínházi hagyományokkal, de progresszívebb irányba halad. Hogy konkrét előadásokat is említsek, Szász János rendezi a Bűn és bűnhődést, jómagam a Valahol Európában musicalt, lesz két kortárs darab: a pécsi Sárosi István Otthol, édes otthol című vígjátékának ősbemutatója és Háy Jánostól az Utánképzés ittas vezetőknek. Puccini Bohémélet operájának rendezésére visszatér Pécsre Szikora János, Csiky Gergely művét, A nagymamát Nagy Viktor viszi színre Vári Évával a címszerepben. Emellett Pintér Béla- és Martin McDonagh-darabot is műsorra tűzünk. Sztárrendezők érkeznek majd, de játékban elsősorban a pécsi társulatra számítunk, az itt elérhető korosztályokra felépítve a műsorválasztást.

– Beharangozták, hogy változni fog a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Nyári Színház kapcsolata. Mit jelent ez?

– Az utóbbi években sajnos elmaradtak a koprodukciós bemutatók, ezt szeretnénk újraéleszteni. Ennek első darabja várhatóan A miniszter félrelép komédia lesz 2021 nyarán.

– Befér még mindezek mellé a színpadi játék, a rendezés?

– Elsősorban színésznek tartom magam, ezért legalább egy darabban játszani szeretnék, és évi egy rendezést is tervezek.

– Felfut jövőre a Horvát Színház is?

– Sokkal húzósabb esztendőre készülünk, azt remélve, hogy nem torpedózza meg időről időre a járvány a programunkat. Egyébként a pécsi színházak közül mi szerveztünk elsőként streamelt bemutatót, Miro Gavrantól A feleségem férje című, horvát nyelvű vígjátékot adtuk elő így november 14-én. Itt jegyezném meg, arra is pályázunk, hogy a horvát nyelvű darabokat szinkrontolmácsrendszerrel magyarul is hallgathassa a közönség. Sajnos muszáj ezt a költségesebb megoldást választani, mert a feliratozás az első öt sorból nem látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában