arckép

2021.01.23. 18:30

Sturcz Noémi ismét varázslatosan dalolt a Kodály Központban

Sturcz Noéminek megadatott, amire sok világsztár csak vágyakozik, a pécsi Kodály Központban szerepelni. Kislányként, 10 éve lépett fel itt először a népdalénekes, s azóta zeneiskolásokkal, ünnepi műsorokban és zenekari koncerten többször is színpadra állt már, legutóbb a Pannon Filharmonikusok jubileumi hangversenyén.

Mészáros B. Endre

– Hogy lesz valaki népdalénekes?

– Ötödikes voltam, mikor Burkus Istvánné, a szolfézstanárnőm felfigyelt a hangomra. Rengeteg népzenét hallgattunk az órán, neki köszönhetem, hogy megismerkedtem ezzel a műfajjal. Ő indított először népdalénekes-versenyeken is, ami aztán hosszú időn át jó megmérettetésnek bizonyult. Ám, hogy a népdal életem állandó része, az csak Székesfehérváron, a zeneművészeti szakközépiskolában dőlt el.

– Milyen adottságok kellenek a sikerhez?

– Népdalt mindenki tud énekelni, hiszen ezek a dalok a nép lelkének termékei, és éppen az a lényeg, hogy minél egyszerűbben szólaljanak meg.

– Kiemelkedő hazai együttes, az Eszterlánc énekesnője.

– Hat éve figyeltek fel rám, mikor a zeneiskola több koncertfelvételt feltöltött a videómegosztóra. A zenekarunkról pedig tudni kell, kifejezetten autentikus népzenét játszik, mezőségi falvak, Buza, Melegföldvár muzsikáját, s újabban Magyarszovátét is. Emellett koncertjeinken gyakran lépnek fel Buzáról származó énekesek, akik a térség eredeti zenei hagyományait őrzik.

– Milyen volt a Kodály Központ elsőre?

– Miután 13 éves voltam akkor, döbbenetes volt a hatalmas tér, ahol hangosítás nélkül is tökéletesen hallani a hang minden rezdülését, s hogy milyen szépen szárnyal a dal.

– Otthon mit hallgat?

– Általában tematikusan válogatok, most például a román népzenét, Bartók-feldolgozásokat és eredeti változatokat. No és magamat, mert állandóan énekelek, tanításra készülve, vagy csak magam szórakoztatására, főzés, takarítás közben.

– Mi a jövő?

– Szerencsés vagyok, mert előadóművészként és tanárként is van már lehetőségem kipróbálni magam.

– Hogy kapcsol ki a zenéből?

– Nem kell a zenéből soha kikapcsolni, a napjaim szerves része. Kikapcsolódás, megnyugvás, ha a családommal és a barátaimmal lehetek, akik közt sok a zenész, így alkalmanként közösen is muzsikálunk.

A népzenéről szól az egész élete

Sturcz Noémi 1996-ban született Pécsett. Édesapja a Pannon Filharmonikusok oboaművésze, édesanyja szolfézstanár. A Belvárosi Általános Iskolába járt, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában néprajz szakon érettségizett, a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult. A Zeneakadémián ötödéves népi ének, népzeneelmélet szakon. 12 éven át fuvolázott, népdalénekesként több versenyen volt díjazott. Hat éve az Eszterlánc zenekar tagja, népi éneket és népzeneelméletet tanít a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában