arckép

2021.02.09. 11:30

Értelmezik a jedik, Frodó és Harry Potter tetteinek törvényességét

Különleges pécsi könyv van készülőben: Az ébredő jogerő címmel döntően PTE-s kötődésű jogászok elemzik a népszerű fantasy- és sci-fi-filmek, könyvek történeteit, hogy a hősök mennyire cselekedtek a jogszabályoknak megfelelően. Az ősszel boltokba kerülő kötet egyik szerkesztőjével, dr. Kis Kelemen Bencével beszélgettünk.

Mészáros B. Endre

– Honnan jött a sajátos jogi ismeretterjesztő antológia ötlete?

– A pécsi Óriás Nándor Szakkollégiumban a legtehetségesebb fiatal joghallgatók kezdték el előadássorozat keretében az ikonikus filmeket jogilag elemezni. Aztán rátaláltunk egy könyvsorozatra, mely különböző tudomány­ágak szerint hasonló vizsgálatokat mutatott be, így jött az ötlet, hogy csatlakozzunk a sorozathoz.

Milyen stádiumban van jelenleg a könyv?

– A tervek szerint ősszel jelenik meg, és nyolc pécsi, valamint három pécsi kötődésű fiatal jogász van a 13 tanulmány alkotói között, melyben a népszerű sci-fi- és fantasy-filmek és könyvek jogi eseteit olvasmányos, ismeretterjesztő jelleggel dolgozták fel, ugyanakkor a leírtak szakmailag is korrektek.

– Milyen ismert művekről van szó?

– Több Marvel-filmről, a Harry Potter-sorozatról, a Trónok harcáról, a Gyűrűk Uráról, a Star Warsról, a The Walking Deadról, az 1984-ről, Az éhezők viadaláról, vagy például A szolgálólány meséjéről.

– Mondana egy konkrét példát?

– A Gyűrűk Urában végigvisszük, hogy kit illet az Egy Gyűrű tulajdonjoga a történet során. A Star Warsban pedig rámutatunk, hogy a jedik munkaviszonya milyen jogi fonákságokat takar, sikereik pedig olykor milyen háborús bűnökkel párosulnak.

– Célzott likvidálás a nemzetközi jogban – erről szól készülő doktori disszertációja. Mit jelent ez pontosan?

– Az olyan eseteket, amikor például drónokkal likvidálnak terroristákat, vagy más országok állami tisztségviselőit. Eközben kitérek az olyan részletekre is, hogy csak akkor lehet határon átnyúló erőszakot alkalmazni, ha az államot fegyveres támadás éri. A védekezésnek pedig szükségesnek és arányosnak kell lennie a korábbi agresszióval.

– A sci-fiken, fantasykon túl van más hobbija?

– Ha tehetem, akkor utazom, főként Európában. S kevésbé fotókon, inkább az emlékezetemben rögzítem a látottakat, a helyek atmoszféráját. Továbbá külföldi bélyegeket gyűjtök.

A nemzetközi joggal foglalkozik

Dr. Kis Kelemen Bence Pécsett született 1993-ban. Szigetváron nőtt fel, s járta ki az Istvánffy Miklós Általános Iskolát, a pécsi Janus Pannonius Gimnáziumban matematika szakon érettségizett. Közgazdásznak készült, de a felvételi előtt a PTE Állami Jogtudományi Karán egy nyílt nap elcsábította, s így itt diplomázott jogászként 2017-ben, majd munkajogi szakjogász képzettséget is szerzett. Tervei szerint idén ősszel doktorál, jelenleg a Nemzetközi- és az Európajogi Tanszéken tanársegéd. Pécsett él, párkapcsolatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában