Teáskannáké lesz a múzeum

2021.04.28. 12:33

Megőrzik és új célt adnak a megörökölt lapáncsai háznak

Teáskanna múzeum nyílik várhatóan jövő tavasszal Lapáncsán. Az eddig mintegy 150 darabos, de folyamatosan bővülő teáskanna-gyűjteményt egy Angliában élő, de Lapáncsához kötődő magyar házaspár alakítja ki.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Az elkövetkezendő években a Villánytól 11 kilométerre fekvő Lapáncsa is kínál látnivalót a dél-baranyai térségbe érkezőknek. Várhatóan jövő tavasszal megnyílik a faluban egy porcelán teáskanna-gyűjteményt bemutató múzeum. A helyszínéül szolgáló házat egy olyan magyar házaspár örökölte meg, akik bár soha nem éltek Baranyában, családjuk révén erős a kötődésük a falu és a környező települések iránt.

Dusnoki Tibor elmondta, feleségének nagymamája és családja lakott a házban évtizedeken át, és mindenképpen meg szerette volna tartani ezt az ingatlant. Mivel ez egy 110 éves vályogház, és régóta nincs karbantartva, így a házaspár elkezdte felújíttatni, a falakat megerősítették és a tetőszerkezetet is felújítják, és leghamarabb idén őszre, de reálisabb, hogy jövő tavaszra ki tudják alakítani benne a múzeumot.

A teáskanna-gyűjtemény létrejöttéről a férj elmesélte, hogy felesége, Dusnokiné Török Valéria kezdte vásárolni az Angliában népszerű jótékonysági boltokból a teáskannákat. Ezek a porcelántárgyak mindenféle formájúak: házikót, telefonkészüléket, talicskát, WC-csészét, de még ágyút mintázó is van köztük, miközben funkciójuk szerint teáskannák. A különleges gyűjtemény folyamatosan gyarapodott, mára már körülbelül 150 teáskanna várakozik a dobozokban arra, hogy egyszer a lapáncsai múzeum polcait díszítse. Számuk pedig minden bizonnyal még tovább fog nőni.

Tibor és felesége 9 éve élnek Angliában, és elképzelhető, hogy a nyugdíjas éveikre visszatérnek Magyarországra. Addig is a házat távolról, az itthon élő családtagok segítségével újítják fel.

– Úgy gondoljuk, hogy a múzeum megnyitásával Lapáncsa is jól jár, örömet okozunk vele, hiszen egyrészt a faluba vonzhatja a térségbe érkező látogatókat, turistákat, másrészt egy főnek munkát tud majd biztosítani. A község polgármestere örömmel fogadta az ötletet, és azonnal fel is ajánlotta, hogy segít, amiben tud – mondta Dusnoki Tibor. Felesége sokoldalúságáról elárulta, hogy nemrégiben egy – gyermekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek szóló – mesekönyvet is írt, ami hamarosan meg is jelenik, és az abból származó bevételt is teljes mértékben a múzeum kialakítására fogják fordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában