9-10. századbeli fegyver

2021.05.06. 07:00

Középkori ritkaság került elő egy himesházi padlásról

Ritka kard került a Janus Pannonius Múzeum birtokába. Egy himesházi férfi kereste meg a múzeumot azzal, hogy a padlás rendezése közben egy régi kardot talált. Ismerősei javasolták neki, hogy keresse meg a múzeumot.

Zs. J.

Fotó: Löffler Péter

– Ritkaságszámba megy, hogy egy régiséggel az intézményünket keresik meg. Külön nagy öröm, hogy ezúttal egy kora középkori kard vált nemzeti közkinccsé – mondta lapunknak Dr. Haramza Márk, a múzeum fegyverszakértője. – A fegyver jó megtartású, pengéjén és szerelékein utólagos javításokat végeztek. Kialakítása alapján egy 9–10. századi kétélű kard, amelyet a szaknyelv spatha-nak nevez. Ez a fegyvertípus egész Európa területén elterjedt­nek számított, e példány közelebbi származási helye egyelőre ismeretlen. A kardot restaurálni kell, kutatócsoport vizsgálja állapotát, készítési technikáját.

A baranyai múzeumnak korábban két hasonló korú kardja volt, ám azokat a pécsváradi várból – ahol 2001-ben egy nagyszabású kiállítást tartottak Kereszténység és államiság Baranyában címmel – ismeretlenek ellopták. A két államalapítás kori vaskard egyike a Pécs-Magyarürög-Kápolnadomb lelőhelyről, míg a másik Szigetvár környékéről származott. A tettesek a kardokon kívül elvittek egy fanyelű dudoros buzogányt és a „pécsi sisak” élethű másolatát, mely a lelőhelyéről kapta nevét. Úgy tudjuk, az ellopott tárgyak azóta sem kerültek elő, és valószínűleg megrendelésre lophatták el.

Lapunknak sikerült elérnie a férfit, aki a mostani kardot beszolgáltatta a múzeum részére.

– Körülbelül tíz éve került hozzám a kard. Sokáig teherautóztam, és az udvaron szereltem a járművet. Többször megálltak a porta előtt a lomisok, hogy van-e valamilyen limlom, amit elvihetnek. Ekkor láttam meg az utánfutójukon a kardot, amit meg is kaptam egy hengerfejért – mondta Papp Sándor. – A kard később a padlásra került, már el is felejtettem, hogy megvan. Nemrégiben rendet raktunk a padláson, akkor került újra elő.

A kardot lefotózta és felrakta egy csoportba. Fiatal régészek írtak neki, hogy lehet, ritkaság van a birtokában, jó lenne, ha egy szakember látná. Egy tolnai régész útján felvette a kapcsolatot a pécsi múzeummal. Úgy tudjuk, a beszolgáltató elismerő oklevelet és jutalmat fog kapni a múzeumtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában