programsoroló

2021.06.30. 07:00

Nem unatkozunk a hétvégén sem, sőt, jön az első pécsi fesztivál

Nem csak a mozikban, színházakban, koncertpódiumokon indult újra az élet, már a fesztiválok is szépen sorakoznak egymás után. Volt találkozója az egyházzenének, lezajlott a MiniFishing, és most jön az első (július 1–4.) igazi összművészeti eseménysorozat, a Múzeumutca Plusz!

Mészáros B. Endre

A PÉCSI SZELET - BARANYAI GOURMET PIKNIK!, Baranya megyei éttermi kultúra kiemelkedő eseménye azzal a céllal jött létre, hogy a megye legjobb éttermeit, borászatait és termelőit évente egyszer összefogja és egy minőségi kivitelezésű, de oldott hangulatú fesztivál keretében közelebb hozza a széles fogyasztói rétegekhez.

Ezen a hétvégi programkavalkádon (néhány 20 órakor kezdődő koncertet leszámítva) minden ingyenes: irodalmi estek, piknik, családi és kézműves rendezvények, slam poetryk műsora, pszichedelektronikus fellépések.

Az egész ünneplés óriásbábos felvonulással kezdődik a Széchenyi téren, július 1-jén csütörtökön 15 órakor, s innen halad a menet a Káptalan utcába. Itt aztán hamisítatlan western világ fogadja a járókelőket, zenei, költői és prózai jelenetekkel. A koncerteken olyan bandákkal találkozhatunk, mint a Follow the Flow, a Bohemian Betyars, a Parno Graszt, az Irie Maffia, a Kubalibre, az Analog Balaton. Az irodalmi vonalat többek között Csemer Boggie és Grecsó Krisztián nyitja meg, és igen népszerűnek ígérkeznek Ady Endre erotikus, pikáns szövegei is, melyet Balla Eszter és Kamarás Iván adnak elő egy kis zenei aláfestéssel. Jön Lackfi János költő, Lackfi Dorottya énekesnő, akik gitárzenére verselnek, dalolnak.

A fentieken túl ismét végigkóstolhatók Baranya legjobb ízei a street foodtól a fine diningig. A fesztivál névadója, a múzeum régészeti ismeretterjesztésre, történelmi tárgyú kerekasztal-beszélgetésekre hívja a nagyérdeműt, ahol szó lesz arról is, mennyire hatottak Vasarely művészetére az űrkutatás akkori eredményei.

A Modern Magyar Képtár aktuális időszaki tárlatához kapcsolódóan a bonyhádi zománctelepen fél évszázada készült művészeti alkotások jelentőségét is elemzik hozzáértők, bevonva a diskurzusba a közönséget is. Emellett egészen különleges kézműves foglalkozásokon lehet önálló alkotásokat készíteni, például megvarrhatjuk Vasarely zebráját. Lesz a Pagony Mesebirodalomban játszóház, és újra eljön Pécsre Gryllus Vilmos a családoknak zenélni. Berendeznek egy művészpiacot is, ahol húsz, Baranyában tevékenykedő képző- és iparművész, formatervező munkáiból lehet válogatni.

Fontos tudni, hogy az este nyolc óra után kezdődő koncerteken, valamint a beltéri múzeumi rendezvényeken csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni, a többi program szabadon látogatható.

Pécsi Szelet és pécsi napszemüveg

A beharangozó sajtótájékoztatón tegnap kiderült, hogy négy nap alatt négy stílusirányzat képviselői adnak koncertet a Káptalan Kertben. A Bohemian Betyars és a Parno Graszt közös fellépésén például 12 zenész áll színpadra, míg az Irie Maffia jubileumi koncertet hoz. A Pécsi Szelet Gourmet Pikniken 42 vendéglátós kínálja fogásait, italait. A Janus Pannonius Múzeum önálló programsorral jelentkezik, a PTE Műszaki és Informatikai Kar építészhallgatói kültéri installációt építenek a múzeum előkertjében, a művészpiacon pedig elérhető lesz a pécsi napszemüvegmárka terméke is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában