szaporca

2021.07.30. 14:26

Újra a birkák után erednek a pársztorkutyák

Tavaly elmaradt a hagyományos szaporcai Magyar Pásztorkutyák Terelőverseny, ám idén augusztus 14-én megtartják a Ős-Dráva Látogatóközpontban.

Zs. J.

Korábban a külföldre hajtott, itt felhizlalt jószágok sokasága miatt Európa éléskamrájának is nevezték hazánkat. A programnak helyszínt adó Ormánság is kiemelt szerepet játszott a lábas jószágok felnevelésében, amit még a máig is fellelhető pásztorhagyományok és -eszközök jeleznek. A Magyar Pásztorkutyák Terelőverseny ennek kíván emléket állítani.

Augusztus 14-én a magyar pásztorkutyák őshonos juhaink hajtásában, terelésében versengenek majd a résztvevők. A program alatt nem csak a képzett kutyákra számítanak, mert mód nyílik a juhokat eddig még soha nem látott pásztorkutyák terelési képességének felmérésére is, ami különös színfoltja lesz a rendezvénynek. A kilátogatók a hagyományos pász­torviseletek és -eszközök alkalmazás közbeni használatát is láthatják, sőt első kézből ismerhetik meg a pásztorélet sokszor nem is olyan könnyű feladatát.

A szaporcai Magyar Pásztorkutyák Terelőversenyt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület szervezi évek óta, melynek célja a pásztor hagyományok megismerése és megőrzése. A szaporcai verseny további számos érdekes programot tartalmaz: mudi klubkiállítást, shagya arab lovak bemutatását, és érdekességeket hallhatnak a madárvédelemről, természetvédelemről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában