Elhúzzák a nótát

2021.08.31. 17:30

Mohácsra érkeznek a Kárpát-medence cigányprímásai

A magyarországi cigányság gazdag hagyományának, kultúrájának szélesebb körben történő megismertetése szándékával tartjuk ezúttal Mohácson szeptember 5-én a VII. Kárpát-medencei cigányprímások és zenekarok fesztiváljának nyitónapját – jelentette be Raduly József, a Kultúra Lovagrendjével kitüntetett fesztiváligazgató a nemrég megtartott sajtótájékoztatón.

Berta Mária (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Mohács A magyarországi cigányság több száz éves, egyes források szerint az 1300-as évekig visszanyúló története során a muzsikus cigányok mindig is meghatározó szerepet töltöttek be a népcsoport életében. Czinka Panna, Rigó Jancsi vagy Bihari Mihály nevét még ma is különös tisztelettel emlegeti az utókor. És napjainkban is szép számmal akadnak, akik továbbviszik e gazdag zenei örökséget: elegendő, ha a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar nevét említjük – olvasható a Mohácsi Újság.hu hírportálon.

A magyarországi cigányság társadalmi felzárkózása, gazdag hagyományainak, kultúrájának szélesebb körben való megismertetése érdekében e fesztivállal szeretnék a szervezők megmutatni a romák értékeit saját népüknek és a teljes magyar társadalomnak.

A világszerte ismert és tisztelt Mahátma Gandhi, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja írta ezt a XX. század elején: „Minden ország kultúrája lengje körül a házamat. De egyik se szakítson el szülőföldem talajától.”

– Nos, abban a reményben tartjuk meg ismét fesztiválunkat, hogy az érdeklődő közönség „házát is lengje körül” a cigány kultúra, ismerje meg annak sokszínűségét, egyedi színeit, a magyar kultúra egészét gazdagító kincsestárát

– fogalmazott Raduly József.

– A rendezvény amellett, hogy a zenét, a muzsikát állítja középpontba, szélesebb körben is igyekszik ízelítőt adni azokból az értékekből, amelyeket a cigányság képvisel, ennek jegyében a romák vándorlását is bemutatjuk, makettekkel, foglalkozások szerint. A helyszínen az irodalom képviselői, cigány írók és költők mutatják be és dedikálják műveiket, jelen lesz cigány festőművész-képíró, egy faszobrász tehetségét, kiállítását ugyancsak megcsodálhatjuk, s betekintést nyerhetünk a roma gasztronómia világába is.

A nyitókoncertre szeptember 5-én, délután négy órakor kerül sor a Deák téren. A sztárvendég Roby Lakatos világhírű hegedűművész lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában