Nick Galériaban

2021.10.28. 11:30

Csalogató hálózatok: elismert virológus tartott kiállítást (galéria)

A virológia elismert szakembere, Jakab Ferenc, a PTE professzora tartott különleges tárlatvezetést tegnap a Nick Galériában.

Móga Richárd

Fotó: Löffler Péter

Rengeteg művészetre és tudásra szomjazó érdeklődő jelent meg tegnap kora este a Nick Galériában, ahol Jakab Ferenc virológusprofesszor lebilincselő tárlatvezetést tartott.

A rendhagyó eseményen megcsodálhatták a látogatók a fertőzés terjedésének rejtett mintázatait is. A falon ábrázolt nagy hálózat a sejtben található fehérjehálók azon régióját mutatta be, amelyeket megtámad a vírus, azonban egy másik ábrán feltárták az úgynevezett erős, gyenge és nagyon gyenge hatásfokú orvosságok közötti kapcsolatot is.

 

Az egyik leglátványosabb alkotás az az üvegkocka volt, amely annak a 28 erős hatású gyógyszernek felelt meg, amelyek az előrejelzések alapján és kísérletileg igazoltan képesek elpusztítani a vírust. Ráadásul egy lézer segítségével az üvegkockákba égetett alhálózatok az emberi fehérjék interakciós hálójának azon régióját rajzolták ki, amely segítségével megjósolták az adott gyógyszer hatékonyságát.

– Bízom benne, hogy megfelelő betekintést adhattam a laboratóriumi munkába, valójában mit jelent, és emellett milyen csodálatos dolgokat élhetünk meg ott meg nap mint nap. Mindezt még úgyis, hogy ezt egy félelmet keltő és nagyon veszélyes vírus okozza – vélekedett Jakab Ferenc virológusprofesszor.

Bemutatták a Covid hatásait

Számítógépes animációkat is varázsoltak a teremben, ugyanis egy mozgókép segítségével dinamikus modellt alkottak a Covid–19 hatásáról. Három kijelzőn szemléltették New York egyik városrészében mutatott emberi mozgásfolyam napi ritmusát a vírus megjelenése előtt és után. A videó a mobiltelefonok cellainformációiból nyert adatok alapján készült, és a Covid–19 által leginkább érintett szerv, a tüdő formájában ábrázolja a várost. Az animáció jól mutatja, hogy miként erősödik fel, majd csökken le a napi migráció intenzitása a városban. Ahogy Jakab Ferenc is fogalmazott, jól látszódik az, hogy mikor él, és mikor szűnik meg a város.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában