Hadászat és életkép

2021.10.28. 12:15

Időutazásra hívnak a Máré-vár házigazdái

Szezonzáró napot tartanak a Mecsek rejtett ékköve elnevezéssel illetett Máré-várban október 30-án, azaz e héten szombaton, délelőtt tíztől este hatig.

Mohay R.

A rendezvény célja többek közt az, hogy a szélesebb közönség is megismerje a várat és a magyarországi történelmi hagyományőrzést.

A rendezvényen történelmi hadászati és életkép-bemutatók lesznek láthatók a várfalak között. A látványt a háttérben táborképek és korhű zenék teszik még valószerűbbé. A korabeli hangulatról a vár hagyományőrző csapata, a Compagnie d’Noire Történelmi Hagyományőrző Egyesület, a Magyaregregyi Önkormányzat és Koch Balázs várkapitány gondoskodik majd.

A várba látogatóknak a nap folyamán lehetőségük lesz végigtekinteni a Várhegy és a vár immáron ezerhétszáz éves hadászati- és kultúrtörténetén, amin vendégcsapatok fogják végigvezetni az érdeklődőket, kezdve a római korral, a budapesti Colonia Rostallo Kulturális és Hadtörténeti Alapítvány jóvoltából. Ezt követően a 14. századot a közkedvelt Haramza fivérek idézik meg, őket követik a 15. századdal a Siklósi Sárkányos Lovagrend katonái, majd az újkort képviselve a szigetvári Vándorló Történelem csapata rendez bemutatót. Őket a budapesti Altin Elma követi, akik a török kort elevenítik meg a várban. A sort a házigazda, a Compagnie d’Noire zárja, a Máré-vári Gunyafiak korát idéző hadi bemutatóval.

Mindezek mellett az épületben vártörténeti, valamint a korabeli mondavilágot megidéző kiállítás is várja majd az érdeklődő látogatókat. A bemutatott korok gasztronómiájával a táborokban ugyan csak a látvány szintjén ismerkedhetnek meg a várba érkezők, azonban az éhes és szomjas várbarátokat a modern konyha kárpótolja majd, a várkapu alatti téren.

A tervek szerint lehetőség lesz közelebbről megismerkedni a fegyverekkel is, illetve fényképek is készíthetők, az érdeklődők természetesen bátran fordulhatnak ilyen jellegű kéréseikkel a táborok lakóihoz. További információ és pontos program a Máré-vár, illetve a Máré-vári Viadalok Facebook-oldalakon található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!