Meseútra invitálnak

2021.11.26. 14:00

Magyar meséket lehet hallgatni egy-egy állomáson Vokányban

Fokozatosan alakulnak a kis falvakban a mesesétáló utak, ahol egy kijelölt helyen mesét hallgathatunk, vagy olvashatnak a helyiek, a településre látogatók. Ami a mesehallgatáshoz szükségeltetik, egy okostelefon, mobilnet.

Zsigmond József

A kis baranyai település kultúramotorjának nevezhetjük Bálint Izabellát, a művelődési ház vezetőjét. Az ő kezdeményezésére indult el a tésztagyár, ahol idősebbek mutatják be miként készülnek a házi tészták, húsvétkor az ötlete által a településen igazi hippihangulat uralkodik, színes sálakkal vonják be a fákat és idén egy egyedülálló levesestál-kiállítást hozott létre, ahol több mint száz porcelánkészlet tekinthető meg.

– Az interneten találkoztam a mesesétáló úttal. Bölcskén láttam hasonlót, és az ötletet szerettem volna Vokányban meghonosítani – mondta megkeresésünkre Bálint Izabella.

Kiderült, egy diósdi házaspár az ötletgazdák, akik a Covid-járvány tombolásának lezárásakor találták ki, hogy egy olyan projektet kellene készíteni, ami a családoknak jó kikapcsolódást jelentene. Adódott, hogy mesét mindenki szeret hallgatni, olvasni, így a turistautakhoz hasonlóan alakítanák ki a mesesétálót, ahol a megállókban mesét hallgatnak a családok gyönyörű környezetben. Az országban az első meseút Diósdon alakult, a Dió Döme sétálója, majd Bölcskén a Bölcs Kelemen, Vokányban a VoKánya sétálója és nemrégiben egy újabb baranyai település csatlakozott, Pogány, a PogáNyúl sétálójával.

Akár Középföldén is járhatunk

Vokányban tizenkét mesemegálló alakul, többek között a focipályánál, az óvoda közelében, a tópartnál, a művelődési háznál. Mindegyik pihenő egy különleges nevet kap, van ahol már azt is tudni, milyen mese lesz hallható. Így született meg a Kányafészek pihenő (Mese címe: A kiskondás), a Négyszögletű kerek park (A kutya, aki nap akart lenni), Emlékezet ligete (A tengerlépő cipő), Kánya kincses pihenője (Derék Jankó meg a kemény kenyér), Csimota-ringató (Az éneklő fa), Középfölde pihenője (A rendíthetetlen ólomkatona). A mesesétáló weboldal kialakításában a diósdiak segítetek, akik a felvett meséket is elhelyezik az oldalon. A vokányi oldal címe: vokanya.setaloja.hu.

 

Ezek is érdekelhetik