Rózsafán nem jó ilyenkor meszelni

2022.07.22. 15:31

Különös baranyai szokások is kötődnek Magdolna napjához

Július 22-e Mária Magdolna napja, ez alkalomból a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztálya tett közzé érdekességeket a múzeum Facebook-oldalán.

Mohay Réka

Mária Magdolna filmkészítőket is megihletett, találkozhatunk igazán igényes alkotásokkal is – Képünkön Elizabeth Tabish látható Magdolna szerepében a The Chosen (A kiválasztott) című, Jézus életét feldolgozó, az interneten ingyenesen nézhető sorozatban.

Magdolna alakja még a Bibliában sem rajzolódik ki egyértelműen, gyakran összemosódnak vele kapcsolatban a különböző bibliai szövegekben olvasott történetek, több Mária és bűnbánó asszony is megjelenik a szent könyvekben. 

Bizonyára ez az oka annak is, hogy alakját titokzatosság lengi körül – sokak fantáziát ihlette meg, esetenként igen szép, máskor túlzásokba menőkig élénk módon.

Ami viszont egyértelmű, Magdolna ünnepe a katolikus egyházban régóta fontos. A János evangélium tanúsága alapján úgy tartják, Jézus feltámadása után neki jelent meg először. Magdolna a megtérő bűnös nők mellett fodrászok, fésűsök, kozmetikusok védőszentje is, a könnyeit hullató, bűnbánó cselekedet alapján pedig a források védőszentjévé is vált.

Forrás: Picasa / Pálfai László bonyhádi fésűsmester készítményei

Gyakran hozzá kötik a történetet, mikor bűnbánattal áthatottan, könnyeivel áztatta Jézus lábát, hajával megtörölte és illatos olajjal kente meg – szeretetét, tiszteletét is kifejezve.

Ahogyan a Néprajzi Múzeum oldalán, Bálint Sándor Ünnepi kalendáriuma alapján olvashatjuk, az ország több vidékén ebből kiindulva született meg a népszokás, hogy e napon a kislányok hajából levágtak, hogy a hajuk hosszabbra nőjön. 

– Így tartotta ezt a századfordulón Málom (Baranya) népe is – olvashatjuk a múzeum bejegyzésében.

Külön érdekességgel szolgál a múzeum bejegyzése a baranyai Rózsafa község hagyományai kapcsán: e településen ugyanis Bálint Sándor gyűjtése alapján az a hiedelem élt, hogy Magdolna napján nem jó meszelni, mert a képe megjelenik a falon – érdekes eltűnődni, vajon hogyan alakulhatott ki ez a gondolat.

– A mai, okokat kereső világban abszurdnak tűnhetnek az ilyen hiedelmek, a népi gondolkodást azonban átszövi számos ilyen, olykor indokolatlannak tűnő gondolat, melyre nem mindig találni értelmes magyarázatot – válaszolta meg kérdésünket Lantosné dr. Imre Mária néprajzkutató. 

Baranyában egyébként Abaligeten is fontos szerepet játszik Mária Magdolna alakja. Ahogyan arról már korábbi cikkünkben is olvashattak, az itteni templomot már a török időszak előtt is az ő tiszteletére szentelték fel. Idén az ünnepi búcsút 24-án, vasárnap tartják, a délelőtti misét este héttől komolyzenei koncert követi.


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában