Hétvégére érnek Baranyába

2022.08.22. 16:34

Bejárják II. Lajos seregének útvonalát Ercsitől Mohácsig

Zs. K.

Fotó: Éberling András

A Duna Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a mohácsi csata 496. évfordulója alkalmából idén is megszervezi a katonai zarándoklatot. Történelmi hagyományőrző lovas csoport járja be II. Lajos király seregének útvonalát Ercsitől Mohácsig. 

A zarándoklat gondolatát a Magyar Királyi Hadtörténeti Múzeum 1926-os kezdeményezése ihlette, ugyanis az intézmény akkori vezetője, Aggházy Kamil felhívására azokon a településeken, ahol a mohácsi csatába igyekvő II. Lajos király serege táborozott, emléktáblákat helyeztek el. Érden, Ercsiben, Dunapentelén (Dunaújváros), Dunaföldváron, Tolnán, Szekszárdon, Bátán és Dunaszekcsőn avattak emléktáblát 1926-28 között.

A lovas csoport kedden indul Ercsiből, és megyénkbe augusztus 28-án, azaz vasárnap ér. Dunaszekcsőre, a polgármesteri hivatal falán elhelyezett emléktáblához 11 órakor, a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyre pedig 17 órakor érkeznek a lovasok. Az egyes települések közötti résztávokon lehetőség van helyi lovas csoportoknak, egyesületeknek, vagy magánszemélyeknek a csatlakozásra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!