Fotókiállítás

2022.10.13. 12:45

A Kádár-korszak elevenedik meg New Yorkban

A közösségi média a mai világban az identitásunk, a személyiségünk keresésének egyik fontos platformjává vált. Évről-évre újabb típusú képek és videók színesítik a felületeket, követve az éppen aktuális trendet. De milyen tartalmak töltötték volna meg például az Instagramot a Kádár-korszakban? Ezt hivatott bemutatni az a fotókiállítás, amely október 13-15 között Magyarországból New Yorkba költözött.

bama.hu

A New York-i Liszt Intézet a Pécsi Tudományegyetemmel karöltve szervezte meg a SOCIAL_EAST: Searching For Identity, Finding Nylon And Blue Jeans kiállítást. A tárlat bevezeti a látogatókat Magyarország szociális múltjának divat- és öltözködés kultúrájába, mindezt a ma ismert közösségi felületeken keresztül bemutatva. A 655 éves pécsi egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék médialaborjának archív képanyagát felhasználva, köztük fekete-fehér fotókon és projektorral kivetített színes diákon keresztül léphetünk be a Kádár-korszak elképzelt közösségi médiájának világába. Hogy milyen képeket osztottak volna meg a felhasználók, milyen képleírásokat és hastageket írtak volna a bejegyzések alá, az mind kiderül a kiállítás során.  

A képek szövegei a kortárs közösségi média nyelvezetén íródtak, aminek fontos szerepe van a többnyire névtelenségbe burkolózó egyén által viselt ruhadarabok mögött rejlő jelentés vizsgálata során. Megmutatják, hogy a ruhát viselő hogyan kommunikált a környezetével és fordítva. És a képek kérdezik is nézőt: Ha létezett volna a közösség média, vajon milyen szerepet játszott volna egy olyan politikai rendszerben, amelyben a termelés, a javak elosztása és a kereskedelem a közösségé, és nem pedig az egyéné? A válasz keresésében a két kurátor, Domoszlai-Lanter Doris és Egri Petra is segítség nyújt a kiállítás során. Előbbi New Yorkban élő divattörténész, utóbbi pedig az Alkalmazott Művészetek tanszék adjunktusa a Pécsi Tudományegyetemen, akiket a történelem egészén átívelő divat követ össze.   

A fotókiállítás 2021-ben és 2022-ben hazánkban is látható volt néhány alkalommal, de most három napra Magyarország New York-i Főkonzulátusára költözik. Az egyetemet dr. Doboviczki Attila, a Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék adjunktusa képviseli.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában