Ganxsta Zolee ismét fellép a Fishingen

2022.10.30. 14:40

Kezek a tarkón, itt a Kartel!

A kilencvenes évek közepén érkezett meg hozzánk a sötétebb rapzene. Igaz, próbálkozások voltak korábban is, az Animal Cannibals például egész komoly sikert hozott össze, de az áttörést egy fejkendős rockernek, Zana Zoltánnak köszönhetjük.

bama.hu

Amikor Ganxsta Zolee és csapata, a Kartel 195-ben robbantott, az őshazában, az Egyesült Államokban éppen lecsengőben volt a hullám – már csak azért is, mert néhány ikonikus arc (TuPac, Notorious B.I.G.) már hat láb mélyen pihent –,ám aki ezen a késésen meglepődik, annak fogalma sincs, milyen a magyar zenei élet. Mindenesetre ez Ganxsta Döglégy Zolee-t ez legkevésbé sem zavarta: 1995-ben kijöttek az Egyenesen a gettóból című albummal, amelyen rajta volt egy olyan sláger (a Boom a fejbe), amit egész egyszerűen nem lehetett nem dúdolni. A kazettát mindenki másolta ezerrel, előbb kuncogott a szövegeken (Gettó? Gengszterek? Nálunk?) majd egyszerre már nem volt buli nélküle.

A kritika azonban még értetlenkedett. Sokan és sok helyről támadták őket, hogy miért szövegelnek olyasmiről, ami nálunk ismeretlen: bérgyilkosokról, alvilági kivégzésekről, robbantásokról – szóval hogy hiteltelen az egész. Előadónk azonban csak mosolygott bajusza alatt: talán, mert pontosan tudta, hogy azért a magyar közönség sem teljesen bugyuta, pontosan tudja, hogy az egész csak egy óriási játék – a hangzatos mondatokat inkább a műfaj, mintsem a valóság kreálta. 

1997-ben piacon volt a Jégre teszlek album, amely aztán az igazi sikert is meghozta: a Keleti oldal, nyugati oldal villámgyorsan sláger lett, s mivel a dal egészen rádióbarátra sikeredett, a slágerlistákra, kívánságműsorokra is beslisszolt. Onnantól pedig nem volt megállás. Kultikus hellyé vált a Szigony utca, a nyócker, Angyalföld, és a letekert ablakú autókból, a kollégiumi magnókból egyaránt bömbölt, hogy „Reggel tíz, ébredek, kinézek az ablakon, végre péntek”.

A további alakulás megint csak nem magyarosra sikeredett: a szabadcsapat ugyanis minden következő albumán új imázzsal jelentkezett, nem mentek tehát rá a tutira, az önismétlésre. Voltak például spagettiwestern-hősök, a harmincas évek Amerikájának maffiózói, egyszerű börtöntöltelékek – szóval bármi, ami éppen eszükbe jutott. Ganxsta Zolee ráadásul hirtelen talkshow-k népszerű vendége lett, filmekben tűnt fel. Ezek után nem meglepő, hogy a Fishing on Orfű szervezői is számolnak vele: a napokban bejelentett fellépők névsorában ott találjuk Ganxsta Zolee-t. A koncerten egyként ott lesz a kertvárosi fejkendős tizenéves, Urángettóból a hokipólós és a szemüveges egyetemista, a hegyről a jól szituált harmincas, hogy kórusban énekelje: Olyanok vagyunk, mint az argentinok!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában