Előzzünk be a dohányzásnak!

2022.11.15. 19:39

A függőség elleni küzdelemért lépett együttműködésre az egyetem és az Improvokál Társulat

Mohay Réka

Fotó: Fehér Gábor

Nem szokványos együttműködés jegyében tartottak interaktív programot hétfő este a Szabadkikötőben. Az Improvokál Társulat improvizációs színházi előadásairól ismert, ezúttal azonban a „Füstmentes november” kampányhoz csatlakozva, a PTE Zöld Egyetemmel, a PTE ÁOK Orvosi Népegészségtani Intézettel és a PTE Fenntartható Fejlődésért Szakkollégiummal karöltve egy sokakat érintő kérdést dolgozott fel. Az este folyamán a dohányzás került a fókuszba, elsősorban a prevenció szemszögéből.

A társulat által bemutatott jelenetek ezt a tematikát követték. Ezúttal időként úgy tűnt, csak részben voltak a látottak az improvizáció termékei, ez azonban ebben az esetben érthető – bár, ki tudja, lehet, a csapat már ennyire jól összeszokott…

A jelenetek között a társulat vezetője, Hosszú Norbert beszélgetett interjú formában dr. Balogh Erikával, a PTE ÁOK Orvosi Népegészségtani Intézet munkatársával és prof. dr. Kiss Istvánnal a PTE az intézet igazgatójával a dohányzásról és annak káros hatásairól.

A meghívott szakértők, bár személyes tapasztalatokkal bevallásuk szerint nem rendelkeznek a dohányzásról és az arról való leszokás nehézségeiről, próbáltak támpontokat adni ennek lehetőségeiről, kiemelve például a közösség támogató szerepét, illetve ismertetve a káros egészségügyi hatásokat. 

Dr. Kiss István hangsúlyozta azt, hogy minden függőségből, rossz szokás hatalmából való szabaduláshoz a legfontosabb a mentális egyensúly, ha ugyanis nincs meg egyfajta belső nyugalom, akkor az elhatározás is nehezebben születik meg vagy marad tartós. Ezek hiányában a dohányzásról is nehezebb a leszokás. 

Rátértek a nikotin fiziológiai, biokémiai hatására, arra, ahogyan a jutalmazás érzete kialakul a dohányzás során – az Improvokál fiataljai pedig ezeket a folyamatokat is dramatizálva dolgozták fel a színpadon.

Röviden megemlítették a PTE orvosi karának YourLife@ÁOK egészségprogramját is – ennek célja, hogy segítsenek a hallgatóknak és munkatársaknak jobban érezni magukat. A függőség ugyanis sajnos az orvosokat és az orvostanhallgatókat is gyakran érinti, többek között a fokozott stresszhelyzetből kifolyólag. A program során egyéni konzultációkon, workshopokon, programokon vehetnek részt térítésmentesen az érdeklődők.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában