Napló gyermekeimnek

2022.11.17. 10:04

Az ötvenes évek Magyarországa egy kamasz lány szemén keresztül

Az Apolló Mozi november 16-án is otthont ad az NFI Egyetemi Filmklub vetítésének délután fél 3-kori kezdéssel. A klub az 1984-ben készült Napló gyermekeimnek című magyar mozifilmet választotta következő néznivalónak.

Cz. E.

Fotó: Facebook

A történetben egy kamasz lány életét követhetjük nyomon, aki 1947-ben szülei halála után hazatér a szovjet emigrációból. Az új rendszer, a család életében bekövetkezett változások fojtogatólag hatnak rá. Mindemellett nehezen dolgozza fel szülei elvesztését, iskola helyett is inkább a mozikat látogatja, és csak két emberrel alakít ki szorosabb kapcsolatot, Magda rokonával és a szabadabb szellemű Jánossal. Ezek az események végül odáig vezetnek, hogy közli nevelőanyjával, hogy nem kér többet a gondolkodásból, inkább intézetbe vonul. 

A hetvenes évek végén elindult egy olyan filmes hullám, amely az ötvenes évek kemény diktatúráját, visszaéléseit, nyomasztó légkörét akarta bemutatni. A Napló gyermekeimnek is ennek az időszaknak a terméke, ami 1984-ben megnyerte a Magyar Játékfilmszemle nagydíját, Cannes-ban pedig a zsűri különdíját.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában