Képzelhetünk a lapjaira

2022.11.04. 10:27

Gigantikus könyvet állítottak ki a Csorba Győző Könyvtárban

Ahogyan a nagykönyvben meg van írva – szól a mondás. Itt azonban a szó legszorosabb értelmében a nagy könyvről beszélhetünk. A leghatalmasabbról, ami a környéken, vagyis Baranyában fe llelhető. A Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont épületében működő Csorba Győző Könyvtár méretes darabja egy évforduló kapcsán, kiállítási tárgyként szolgál.

Pucz Péter (forrás: pécsi újság.hu)

Fotó: Laufer László

A Pécsi Megyei Könyvtárat hét évtizeddel korábban nyitották meg. Attól kezdve rengeteg dolog történt a korábbi, illetve a mai épület falai között. Ennek állít emléket Pécsett egy kiállítás, az Univer­sitas utcában, az első emeleten. 

A legszembetűnőbb tárgy, amit közszemlére tettek a szervezők, egy olyan könyv, amit, ha normál betűkkel írták volna, legalább száz másiknak a tartalma férne bele.

Természetesen mérettől függően, mert léteznek úgynevezett minikönyvek is. Azokból akár ezret is elnyelhetnének az oldalak. Azért a tartamát fel lehet idézni: „Azért szeretem a könyvtárat, mert...”. Ennyi, semmi más. A többi már kizárólag egyéni fantázia kérdése. 
Azért, mikor egy felnőtt, nem éppen magas hölgy a könyvtár dolgozója, Hajnal Réka beállt a két borító közé, jól lehetett érzékelni a méreteket. Szerencsére kikölcsönözni nem lehet az alkotást. Mert ahhoz azért az engedélyen kívül még egy kisebb személyautó is nélkülözhetetlen lenne, üres csomagtartóval együtt. Másképpen soha nem érne haza az olvasnivaló. 

Fotós: Laufer László

Kissé közelebb „lopakodva” a darabhoz, megállapítható, a külső borító valami műanyag, szőnyegszerű anyagból, esetleg falvédőből készült. A gerince szintén olyan tapintású, csak más színben. Az egész jól néz ki, figyelemfelkeltés céljából tökéletes. 

A Csorba Győző Könyvtár legméretesebb példányáról nehéz lenne kijelenteni, hogy az országos csúcstartó lenne. Ugyanis, ezzel a címmel Magyarországon számos más könyvgyűjtemény kezelői is szoktak dicsekedni. De a baranyai tárgy bizonyosan az élmezőnyben végezne, ha egyszer kiírnának egy hitelesített versenyt. 

Fotós: Laufer László

Mindezt megerősítette Erdős Zoltán, a könyvtár Hely­ismereti Gyűjteményének osztályvezetője is. Ha másért nem, már ezért is érdemes ellátogatni a tárlatra, ahol hét évtized könyves históriájának bemutatását nézhetik meg a kíváncsiak. Egészen pontosan 2022. november 8-ig, minden más érdekességgel együtt. 

Száznegyven centiméteres

Becsukva, elfektetve a könyv nem igazán mutat jól. De felállítva, kinyitva biztonságosan áll a „saját lábán”, pontosabban a kötésén. A magassága legalább 140 centiméter, egyik borítója mintegy 80 centiméter széles. Ha a gerincét is hozzávesszük, egy félkörös ívvel, az még 20 centiméter. Vagyis, kiterítve eléri a 180 centimétert. A súlyát mérleg hiányában nem lehetett lemérni, de megmozdítva legalább 20 kilogrammot kiad. Lapjainak száma meglehetősen kevés, mindösszesen kettő jutott bele. De azok legalább jó vastagok. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában