Feltámadt filmklubok

2022.11.03. 13:22

Szindbád az Apolló Moziban

bama.hu

Forrás: Port.hu

Tavaly szeptemberben a Nemzeti Filmintézet kezdeményezéseként Csíkszeredától egészen Sopronig összesen 23 egyetem karán indítottak filmklubokat. Ebből a Pécsi Tudományegyetem sem maradhatott ki és 2022-ben is folytatódott a filmtörténet magyar alkotásainak vetítése az Apollóban. November 3-án az itthon és külföldön is hatalmas sikert aratott, megkerülhetetlen alapművet, a Szindbádot láthatjuk az Apollóban.

A Latinovits Zoltán által megformált főhős, azaz Szindbád a halállal szembesülve visszatekint életére. Régi fényképek, levelek elevenítik fel a régmúlt eseményeket. Szerelmeket, afférokat és azt a sokunk számára felejthetetlen éttermi jelenetet, amely nagyvásznon még jobban mutat, mint a televízió vagy számítógép képernyőjén. A filmben múlt és jelen, képzelet és valóság között utazunk. Epizódok, montázsok alkotják a filmet, így nincs is hagyományos cselekménye a filmnek, mégis egy páratlan világot elevenített meg Huszárik Zoltán Krúdy Gyula Szindbád-novelláiból.

A magyar filmtörténet meghatározó alkotását november 3-án 14:30-tól vetíti az Apolló Mozi, melynek megtekintése ingyenes és a film után beszélgetésre is sor kerül, amelyet a filmklubvezetője, Rumann Gábor tart.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!