Újra Spiró a Harmadikban

2022.12.08. 18:30

Az emberi lét hiánybetegségeiről tartanak bemutatót 

Mészáros B. Endre

Fotó: AS

Országos híre van a Pécsi Harmadik Színháznak arról, hogy a kortárs magyar drámának állandó játszóhelye, ahol megkülönböztetett helyet kapnak Örkény István, Háy János Spiró György, Egressy Zoltán és mások művei. A Harmadik legújabb bemutatója ismét egy Spiró darabot porol le, a Csirkefejet, mely az író legjobb nyolcvanas években született drámája. Ennek megfelelően három évtizeddel ezelőtt, 1988-ban Vincze János már színre állította. Nem is akárhogyan, ezzel alapozta meg a teátrum országos ismertségét. Spiró György és a Pécsi Harmadik Színház kapcsolata azóta töretlen, itt volt a Kossuth-díjas író két művének ősbemutatója, a Kvartetté 1997-ben, a Szappanoperáé 1999-ben. A Kvartett különösen nagy karriert futott be, rengeteg díjat nyert és 234 előadást ért meg. A Szappanoperát pedig meghívták 2000-ben az Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába. Az új évezredben is jött még két Spiró-bemutató, a Prah 2007-ben és a Príma környék 2013-ban.

Megkérdeztük Vincze Jánost, hogy miért ilyen hűséges a Spiró-művekhez, miért vett elő egy közel 35 éves darabot, s ezt a választ kaptuk: – Spiró Györgyöt a közérzetek és közállapotok krónikásaként, a tönkrement és tönkrevert társadalom, a morális válság, a brutalizált kultúra, a romlási folyamat rögzítőjeként emlegetik. A Csirkefej megdöbbentő erővel mutatja föl azt, ami társadalmunkban az eldurvult érintkezési viszonyok mögött van: a lélektelenséget, a magányt, az öntudathiányt, a szeretetéhséget; az emberi lét hiánybetegségeit. A bemutató jövő kedden, december 13-án lesz, a szereposztásban találkozhatunk Bacskó Tündével, Tatai Gergővel, László Csabával, Tamás Évával, Bánky Gáborral, Frank Ildikóval, Fischer Norberttel, Götz Attilával, Bera Márkkal, Hollósi Orsolyával, Somogyi Biankával és Zengő Ágnessel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában