Nyers őszinteséggel mesélnek

2022.12.26. 21:11

Bepillantást nyerhetünk a tizenkilencedik század orvoslásába

A történelmi-orvosi krimi műfajában megszületett Minden testek sorsa című könyv a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából jelent meg 2022-ben, és még ugyanebben az évben a második kötetet is kiadták.

Cz. E.

Kedvelem a történelmet, és szívesen olvasok olyan kötetet, amelyben az orvoslás hangsúlyos szerepet kap, legyen szó pszichológiáról, sebészetről és más válfajairól az orvostudománynak. Így nem volt kérdés, hogy a Raven, Fisher és Simpson sorozat első részét el kell olvasnom, amelyben három különleges, gyógyítással foglalkozó személy útját követhetjük nyomon, miközben bepillantást nyerünk a 19. század orvoslásba, és még egy rejtélyt is fel kell göngyölítenie a főhősöknek.

A Régi Városban halott fiatal nőkre bukkannak, akik mind hasonlóan hátborzongató véget értek. Will Raven, az orvostanhallgató, az Új Városban hamarosan a zseniális és híres dr. Simpson tanonca lesz.  

Simpson mindenkit fogad a megosztott város leggazdagabbjaitól a legszegényebbjeiig. A háza senkiéhez sem hasonlít, tömve van az odalátogató tudósokkal és merész kísérletekkel az érzéstelenítés új gyakorlatában. Raven itt ismerkedik meg Sarah Fisherrel, aki felismeri a fiút kísérő veszélyt, és azonnal ellenszenvesnek találja Ravent. A lány ugyanolyan intelligens, mint ő, de nem rendelkezik előjogokkal, amelyekből különösen az orvosi képzés lenne számára fontos. Miután mindkettőjüknek megvan rá az oka, hogy közelebbről is vizsgálni kezdjék a titokzatos haláleseteket, Raven és Sarah beleveti magát Edinburgh alvilágának legsötétebb árnyai közé, ahol, ha életben akarnak maradni, túl kell lépniük különbségeiken. (moly.hu)

A történetet magát nem egy, hanem két személy írta, még pedig egy házaspár, Chris Brookmyre sikerszerző és dr. Marisa Haetzman tanácsadó aneszteziológus. Regényük őszinte, felkavaró, és a korabeli orvoslást nyers őszinteséggel mutatják be művükben.

Nehezen rázódtam bele a történetbe, de ezt annak tudom be, hogy egy merőben más stílusú regényt olvastam előtte. A Minden testek sorsa egy ízig-vérig krimi, de nem gyors folyású. Szépen lassan építkezik, időt hagyva arra, hogy megismerjük karaktereinket és azok céljait, vágyait. Mindeközben a cselekmény mégis lendületes, tartogat új fordulatokat és meglepetéseket.

A kötetben a nőgyógyászat és az aneszteziológia is szerepet kap. Alaposan megismerjük a 19. századi szokásokat, a kezdetleges kórházakat, az orvosi hierarchiát, valamint a társadalom hozzáállását a betegségekhez, a terhességhez, és magához a szüléshez. Meglepődtem, amikor kiderült, hogy dr. Simpson és Raven e területek tudói, a fülszöveg alapján nem erre számítottam. De érdekes volt erről olvasni, főleg ebbe a korba helyezve.

Számomra nagyon hamar kiderült, hogy ki áll a gyilkosságok mögött és egy kicsit úgy éreztem, mint amikor a Columbo című sorozat egyik részét nézem, és kiabálok a nyomozóval, hogy „De ott van az orrod előtt, nem egyértelmű, hogy ő az?”. Ennek ellenére mégsem vált unalmassá a kötet, végig fenntartja az érdeklődést, és még a lezárás is tud meglepetést okozni. 


Ambrose Parry: Minden testek sorsa (1.rész)
történelmi-orvosi krimi
Könyvmolyképző Kiadó, 2021


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában