Olvasni jó!

2022.12.18. 15:26

Mesekönyvekkel várjuk a karácsonyt

A mesekönyvek egyszerre szórakoztatják és tanítják a gyerekeket, és még a felnőtteknek is tudnak újat adni.

Cz. E.

Képünk illusztráció

Fotó: Unger Tamás

Az adventi és az ünnepi időszak talán egyik legmeghittebb pillanatai közé tartoznak azok, amikor a szülők a gyermekük mellé kuckóznak és mesét olvasnak együtt. Ezekre az alkalmakra ajánlunk most olvasmányokat.

Mindenképp érdemes elővenni a Cerkabella Könyvek jóvoltából megjelent Karácsonynak ünnepe - 24 mese és vers adventre című könyvet, amelyben nagy klasszikusok és mai magyar írók alkotásait olvashatjuk és a legjobb, hogy az ünnepvárás minden napjára jut egy-egy történet, ami megmelengeti szívünket.  

A 2021-es karácsonyi szezon hatalmas sikere volt A kisegér, aki elhozta a karácsonyt című könyv. Most pedig már itt is a folytatás. A kisegér, aki karácsonyra hazatalált szintén a Manó Könyvek gondozásában jelent meg 2022-ben. A kötetben Fülöp, a kisegér egy Nagyon Különleges Rejtéllyel találja szembe magát, amit minél előbb meg kell oldania, mert már csak öt nap van hátra karácsonyig és haza kell jutnia. Huszonnégy és fél mesében bontakozik ki a cselekmény, melyek végén egy-egy recept, ajándékötlet, dekorálási tipp könnyítheti meg a készülődés időszakát. 

Különösen szeretik azokat a meséket a gyerekek, amelyben állatok a főszereplők. Jennifer Coulmann Az igazi ajándék című kötetében Egérke és Mackó már nagyon várják a karácsonyt, ami azért lesz igazán különleges, mert Mackó nem vonul el téli álmot aludni, így végre megtudják ajándékozni egymást, de azért egy kis bonyodalom adódik az öröm közepette. Szívhez szóló történet kicsiknek és nagyoknak a karácsony valódi csodájáról. 

A Vombat a hóban egy különleges karácsonyváró meseregény, amelynek a főszereplője is szokatlan. Vombi, a kis vombatkölyök rettentően izzad az ausztrál hőségben. Minden vágya, hogy meghempergőzzön a hóban. És ha már úgy tervezte, hogy úgyis északra utazik, akkor szeretne rénszarvast látni, és találkozni a Mikulással. Egy igazán kalandos út vár rá, amely során segítője lesz egy kacsacsőrű emlős, egy torkosborz és egy öreg lékhorgász is.  

Aki azonban az emberiség egyik legrégebbi történetét szeretné elmesélni gyermekének, akkor Laik Eszter Csoda Betlehemben – Az első karácsony története jó választás lehet. A lapokról a kis Jézus születését ismerhetjük meg, miközben Szimonidesz Hajnalka gyönyörű festményei illusztrálják az igaz mesét. 

És az egyik nagy előnye ezeknek a könyveknek, hogy mind 2022-ben jelent meg, így nagy eséllyel ott lapul a könyvesboltok polcain. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában