Tartalmas az adventjük

2022.12.14. 10:28

Versenyeznek a gyerekek, ki vesz részt több hajnali áhítaton

Mozgalmasak a napok az abaligeti plébánián. Zajlik az épület felújítása, harangra gyűjtenek, ezek mellett pedig a fenntarthatóságot szem előtt tartva szerveznek adventi programokat a helyi közösség számára.

M. R.

A közösségépítésre, a lelki tartalomra és az emberi találkozásokra alapoznak adventben az abaligeti plébánián. Péntekenként hajnali igeliturgiát tartanak a templomban Hóbár Csaba lelkipásztori munkatárs vezetésével, amelyre minden korosztályt várnak.

– Horváth Andrea hitoktató versenyt indított az iskolások körében: ki vesz részt a legtöbb ilyen alkalmon és melyik osztály képviselteti magát a legnagyobb létszámban 

– mesélte Hóbár Csaba.

A hajnali imádság után közösen reggeliznek és beszélgetnek a résztvevők, sőt, még egy-két csocsómérkőzés is belefér, a gyerekek ezután indulnak iskolába, a felnőttek dolgozni.

– Legutóbb már közel harmincan voltunk, ez egy ilyen kis faluban nagyon jó arány – számolt be a plébánia munkatársa.

Ezt egészítik ki a vasárnapi gyertyagyújtások, amelyekhez batyus vendégség is kapcsolódik.

– Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet fordítunk a hulladékmentességre, a pazarlás kerülésére. Vasárnaponként mindenkit arra kérünk, hozzon magával poharat, illetve süteményt, innivalót, így nemcsak fogyasztunk, hanem ezzel meg is vendégeljük egymást. Advent jegyében az egyszerűségre törekszünk. Illetve, keresztényként vigyáznunk kell a környezetünkre, a ránk bízott teremtésre, erre törekszünk helyi szinten a rendezvényeinken – számolt be a szervező, s hozzátette, az abaligeti közösségben jól bevált az ötlet.

Betlehemessel is készülnek az ünnep alkalmából, a népi alapokon álló produkciót és előadói a helyi családok meghívhatják otthonaikba – az egykor elterjedt, régi szokásokat folytatva.

Mindemellett nagy erőkkel folynak a munkálatok a plébániaépületen, ehhez a Magyar Falu Pályázaton nyertek harmincmillió forintos támogatást. A tetőszerkezet felújítása zajlik, ahol szükséges, ott a gerendákat is cserélik, illetve a nyílászárók is megújulnak.

– A plébánia épülete a templomnál is régebbi, az állapotának javítása már évek óta húzódott, most végre sor kerülhet rá – mondta Hóbár Csaba. A felújítás alatt álló helyiség építése az 1780-as évek táján indult, tipikus barokk épületként.

– Emellett jelenleg még templom három harangjának felújítására gyűjtünk, ugyanis egy szeptember végi villámcsapás óta nem működnek. A nagyharangot 1928-ban öntötték Budapesten a hívek adományaiból

 – mesélte.

A harangok – bíznak benne – csak ideiglenesen hallgattak el. A költségek negyven százalékát a biztosító állja, a helyi önkormányzat és a Mária Magdolna Alapítvány is hozzájárul a javításhoz. A közel 1,3 milliós költségekhez már csak 250 ezer forint hiányzik, a jótékony célhoz való hozzájárulásokat az Abaligeti Plébánia néven fogadják az 11731001-20111047-as bankszámlaszámon, „harang” közleménnyel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!