Nem némulhat el

2022.11.26. 10:27

Közel száz éve zeng, most adománygyűjtéssel mentenék meg Vásárosdombó templomának harangját

Közösségi összefogással, adományokból újították fel a vásárosdombói templom két kisebb harangját. Most a szentháromságról elnevezett nagy harang munkálataira gyűjtenek nagy erőkkel a helyi plébánián.

Mohay Réka

Fotó: Tóth A Péter

– Elöregedett minden, a mechanika és az elektronika is – mondja V. Kovács Ferenc vásárosdombói plébános. 

A mai harangok ugyanis már elektromos vezérléssel működnek, programozhatóak, így a napi háromszori harangszót és a vasárnapi mise előtti kongatást így állítják be, a költségek egy része ennek a rendszernek a karbantartásához, felújításához és cseréjéhez szükséges.


A Tours-i Szent Márton tiszteletére felszentelt vásárosdombói templomban összesen három harang működik. A legnagyobb, a 686 kilogrammos Szentháromság-harang, amelyre most gyűjtenek, 1928-ban készült, s minden alkalommal nagy hangerővel kondul meg. 

– Még szól, de rossz állapotban van, szeretnénk megelőzni azt, hogy elnémuljon – tájékoztat a plébános. 

– A legkisebb, az úgynevezett lélekharang, avagy Szent József-harang viszont az idei felújításnak köszönhetően csendült fel újra hosszú idő után.

A három harang megőrzése egyben a hagyományok tisztelete miatt is fontos, korábban ezen a vidéken döntően paraszti lakosság élt, akik a harangszó hallatán letették a szerszámokat és megálltak imádkozni – meséli V. Kovács Ferenc. 

A római katolikus egyházban a szentmisére is harangszó hív, a harangozási rend főbb elemei a hétköznapokban is jelen vannak. Van, ahol óránként kondul meg a templom harangja, máshol reggel, délben és este. Ilyenkor az ezt a szokást tartó hívők az Úrangyala imádságot mondják el, rövid időre kiszakadva tevékenységeikből. 

Amikor valaki meghal a településen és egyházi temetése lesz, olyankor is kongatnak, a lélekharang tudatja a hírt a közösséggel. 

– A megszólaltatás módja, a harangok sorrendje szokás szerint azt is kifejezte, hogy férfi vagy nő a halott, vagy gyermek. A lélekharang az esti Úrangyala imádság után is a halottakért való imára hívja a hívőket – avat be a plébános. 

A templom középharangja kiváltképp különleges – műemlékharang, 1779-ben öntötték Budán, így közel kétszázötven éve zeng. 
 

– A legkisebb és a közepes harangot sikeresen felújítottuk a közösség adományainak köszönhetően. Meglepő helyekről is érkeztek felajánlások, a helyi adakozók mellett más településekről is kaptunk segítséget. A nagyharanghoz is sikerült már gyűjtenünk, de még mindig szükségünk van 580 ezer forintra 

– mondja a plébános, aki próbál minden követ megmozgatni az akció sikeréért, szeretné a településről elszármazottakat is megszólítani.

A harangok énekébe a magyarharangok.hu/vasarosdombo.html weboldalon látható videóknak köszönhetően bele is hallgathatunk. 

A közösség erejében bíznak

A harang felújításához gyűjtött adományokat banki átutalással a Vásárosdombói Római Katolikus Plébánia nevére várják a 71800116-16136346-os számlaszámra, „harang” címszó alatt. Személyesen is van lehetőség támogatást eljuttatni, a plébánián keddenként délután 3 és este 6 óra között nyílik erre lehetőség. A plébános elmondta, az eddigi munkálatokat követően is sok pozitív visszajelzés is érkezett, a helyiek örömmel vették, hogy megszólalt a lélekharang is, így bíznak a sikerben. Vásárosdombón az adakozás gyakorlata sem ismeretlen, a hívek a helyi karitászcsoportot is szokták támogatni. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában