Több mint ravasz hódító

2023.01.19. 10:40

A mai kor köntösében jelenítik meg Don Juan történetét

Január 21-én szombaton mutatják be Molière Don Juanját a címszerepben Köles Ferenccel a Pécsi Nemzeti Színházban. A rendező, Telihay Péter célja, hogy megmutassa a darab félelmetesen korszerű mivoltát.

Mohay Réka

Forrás: pnsz.hu

Idén 350 éve halt meg a neves francia drámaíró, Molière – ez ihlette a teátrum előadását, amely A sevillai borbély helyett kerül a 2022/2023-as évad Nagyszínházi bérletsorozatba, Gioachino Rossini operájának bemutatóját ugyanis halasztani kényszerültek. Telihay Péter rendező Don Juan történetének ma is aktuális mondanivalóját kívánja bemutatni, túllépve azokon az előítéleteken és toposzokon, amelyek a karaktert csupán a női szívek ravasz hódítójára redukálják.

– Reményeink szerint sikerül ezeket az előítéleteket háttérbe szorítani, s rávilágítani arra, hogy Don Juan elsősorban filozófus és költő, inkább Jim Morrison féle figura, mintsem egy Casanova

 – fogalmazott Telihay Péter.

– Nyughatatlan ember, aki nehezen tűri a kötöttségeket, de legfőképpen a körülötte lévő hazudozást, illetve azt, hogy mindenki akar tőle valamit, leginkább azt, hogy térjen a jó útra. De mi a jó út? A környezetét jellemző hazudozásé és álszentségé? – tette fel a kérdést a rendező.

– Úgy gondolom, a darab félelmetesen korszerű, ezért a díszlet és a jelmezek is a mai kort tükrözik, hogy a néző azonnal megértse, ez velünk, köztünk történik – tette hozzá.

Ennek az aktualitásnak Köles Ferenc, Don Juan megformálója is hangot adott.

– Fájdalmas felismerést jelentett számomra, hogy háromszázötven-négyszáz év alatt a világ semmit sem változott – állapította meg a színész.

– A rendező rávilágított, hogy Molière darabjai közül ez az egy, amelyik nem egy szobában játszódik, hanem a folyamatos úton levés jelenik meg benne. Így egyfajta különös „road movie”-t idéz számomra az előadás, amely filozófiai tartalmat is közvetít – folytatta.

– A címszereplő mintegy tékozló fiú, aki a világ bűneit felvállaltan magán hordja és a néző helyett is száll pokolra. A bűneiért bűnhődnie kell, de ez a pokoljárása rámutat a világ erkölcstelenségére, képmutatására és aljasságaira

 – fogalmazott Köles Ferenc.

– Viselkedése mögött, úgy gondolom, fellelhető egyfajta szeretethiány, a felnövéstől és a felelősségvállalástól való menekülés – állapította meg.

Az előadás meghatározó szereplője még Sganarelle, a címszereplő szolgája is, akit Urbán Tibor formál meg, s a történet nagyban róla is szól. Többek között még a színpadon láthatjuk Darabont Mikoldot, Uhrik Teodórát is. A darabot több alkalommal láthatja a pécsi közönség januárban és februárban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában