Imahét

2023.01.14. 08:50

A rasszizmus kérdése áll a fókuszban

Az idei ökumenikus imahét január 15-én veszi kezdetét – a keresztények egységéért tartott imanyolcad keretében minden nap más-más helyszínen vehetnek részt közös istentiszteleten a Krisztus tanítását közvetítő egyházak hívei.

W. K.

Fotó: Doidam 10

Mint ismeretes, minden évben január harmadik hetében rendezik meg világszerte a keresztény egyházak közös imahetét, Baranya megyében is minden évben több helyszínen, több különböző esemény várja a híveket.
– Az idei imahét forrásanyagát az Egyesült Államokban működő Minnesotai Egyházak Tanácsa állította össze – közölte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa.
Az imaheti füzet kiemelten foglalkozik a rasszizmus kérdéskörével, amely nemcsak az Amerikai Egyesült Államokban okoz problémákat, hanem szerte a világban.

– Olyan világban élünk, amelyben alapigénk különös hangsúllyal bír. Szomszédunkban, Ukrajnában háború zajlik. Nap mint nap erőszakos cselekmények hírét halljuk. Testvérnépek harcolnak egymás ellen. Naponta több mint tízezer ember lépi át határainkat a háború elől menekülve. Emiatt is lehetséges, hogy Magyarországon más hangsúlyokat kap az ige minden körülmények között érvényes mondanivalója, mint a füzetet összeállító minnesotai testvérek számára – áll az imaheti füzet Dr. Veres András megyés püspök, a Magyar Katolikus püspöki Konferencia elnöke, és Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke által jegyzett köszöntőjében.

– A mostani imahét kiváló alkalom lehet arra, hogy önvizsgálatot tartsunk a rasszizmus és a háború kapcsán. Mindkettő a rosszindulat, sokszor a gyűlölet megnyilvánulása, amelyet az uralkodó körök a maguk javára használnak. Nekünk azonban gondolatainkkal és magatartásunkkal a krisztusi egység értékét kell képviselnünk – emeli ki a köszöntő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában