Igazi kuriózum ez a kamarakiállítás

2023.01.06. 09:12

Jellegzetes technikával dolgozott a festőművész - nézze meg ön is!

Hantai Simon festőművész 1922. december 7-én látta meg a napvilágot, és százéves születésének alkalmából a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárban nyílt kiállítás alkotásaiból az óév decemberében. A tárlat 2023. február 28-ig tekinthető meg.

Cz. E.

A művész a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult 1941-1948 között, és még felsőiskolásként a Pécsi Művésztelepen alkotott és műveivel szerepelt a művésztelep kiállításán, melyet a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának földszintén nyitottak meg. Csorba Győző anno így írt a kiállításon bemutatkozó festőről: „Hantai Simon sokoldalú, problematikus művész. Majd mindegyik képe egy-egy új feladat és új megoldás. Képeinek határozott egyéniségük van, s egymáshoz viszonyítva skálájuk: a könnyű líraiságból a súlyos drámaiságig, sőt a víziószerűségig. Technikája fejlett, az akvarellben éppúgy, mint az olajban vagy a temperában.(…) Lényeglátó, határozott mondanivalójú festő, aki, ha a néhol még érezhető hatást leveti magáról, sok szép képpel ajándékozza meg művészetünket.” 

A Janus Pannonius Múzeumnak 1973-ban négy képet ajándékozott Hantai Simon, amely jellegzetes technikájával, a hajtogatással készült. Ennek az idegen szóval, pliage módszernek a lényege, hogy az előzőleg összegyűrt vásznat befestette, majd száradás után kihajtogatta, az így keletkező festéknyomokból, véletlenszerű mintázatokból kialakuló kép voltaképpen a vászon saját lenyomata.

A kiállítás előzetes bejelentkezéssel tekinthető meg naponta délelőtt 10 órától délután 5 óráig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában